Az EU szankciókkal sújtja a Hamaszt a terrortámadások alatt elkövetett szexuális erőszak miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőit tömörítő Tanács pénteken szankciókat rendelt el a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin szervezetek fegyveres szárnyai ellen az Izrael elleni október 7-i terrortámadások során “széles körben elkövetett” szexuális erőszak miatt.

Az október 7-én elrabolt izraeli nők egyike.

A Brüsszelben kiadott tanácsi sajtóközlemény szerint az uniós szankciós listára már felvett két szélsőséges palesztin csoport fegyveresei “szisztematikus szexuális és nemi alapú erőszakot követtek el áldozataikon, az ilyen típusú erőszakot háborús fegyverként használva”.

A szankciórendszerben bejegyzettekre vagyonbefagyasztás vonatkozik, és tilos számukra közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket vagy gazdasági forrásokat biztosítani. A felsorolt természetes személyekre ezenfelül az EU-ba való beutazási tilalom is vonatkozik.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni példátlan terrortámadása izraeli adatok szerint 1170 ember, többségében civilek halálát okozta, és a gázai fegyveres konfliktus kirobbanásához vezetett. Az EU szerint a Hamász harcosai által elkövetett visszaélések között “kiskorúak megerőszakolása és ezt követő meggyilkolása, holttestek, valamint a nemi szervek megcsonkítása” is szerepel. Izrael megtorló offenzívája a gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 33 ezer ember halálát okozta a térségben. (MTI)

[popup][/popup]