Az EU elítéli Izraelt, de Ausztria és Magyarország betart

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Unió külügyi főbiztosa, Josep Borrell kezdeményezte, hogy a tagállamok együttesen ítéljék el Izraelt a Nyugati-part „megszállt területeinek a nemzetközi jogszabályokba ütköző annektálása” miatt. A közös nyilatkozat meghiúsult, mivel nyolc tagállam – köztük Magyarország – ellenezte a lépést.

Josep Borrell sajtóértekezletet tart Teheránban (AP Photo/Vahid Salemi)

Emiatt Borrell személyes nyilatkozatban fejezte ki véleményét, mely szerint az „Európai Unió nem ismeri el az izraeli szuverenitást az 1967 után elfoglalt területek felett” és a „nemzetközi jog súlyos megsértésének tekintené”, ha Izrael annektálná ezek bármely részét – írja a hetek.hu.

Az unió külügyi főbiztosa jelezte, hogy Brüsszel „figyelmét nem kerülte el”, hogy az új izraeli kormány bejelentette, miszerint június elején napirendre veszi az amerikai béketerv alapján valamennyi zsidó település és a teljes Jordán-völgy Izraelhez történő csatolását.

Borrell lépése diplomáciai szempontból is szokatlan, miután egy tervezett kormányprogramra reagált, miközben az új koalíciós kormány még nem is alakult meg. Igaz, a külügyi főbiztos már korábban is nyíltan beavatkozott az izraeli belügyekbe, amikor még a koalíciós megállapodás aláírása előtt figyelmeztette Benny Gantzot, hogy az EU nem fogadja el a Trump-féle békekezdeményezést.

Éles nyilatkozatot adott ki Franciaország is az ügyben. Nicolas de Rivière francia ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén közölte, hogy Párizs „kész megváltoztatni az Izraelhez fűződő kapcsolatait”, amennyiben Izrael megvalósítja a tervezett lépést. „Ezt nem fogjuk válasz nélkül hagyni” – figyelmeztetett a francia diplomata. A büntető lépéseket – amelyek között Izraellel szembeni gazdasági és politikai szankciók is lehetnek – támogatja Németország, Belgium és Észtország, valamint Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja is.

Az európai tiltakozással ellentétben Michael Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint „Izrael saját hatáskörben dönthet” a területek annektálásáról.

Szintén Izrael mellett foglalt állás nyolc európai uniós tagállam. Korábban soha nem fordult elő, hogy a 27 tagállam közül ilyen sok szembement volna az Izraellel kapcsolatos uniós külügyi irányvonalnak. A Jerusalem Post izraeli diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a tiltakozás kezdeményezője Magyarország és Ausztria volt, amelyek már korábban is több Izraelt elítélni szándékozó brüsszeli nyilatkozatot megvétóztak.

Hetek.hu

Címkék:Borrel, Izrael

[popup][/popup]