Az ENSZ Közgyűlés határozatban szólít fel a Nakba megemlékezésre

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az ENSZ Közgyűlés szerdán megszavazott határozata felszólít a „Nakba hetvenötödik évfordulójának megemlékezésére, beleértve egy magas szintű rendezvény megszervezését a Közgyűlés termében” jövő év májusában. Emellett sürgeti „a vonatkozó archívumok és tanúvallomások terjesztését.”

ENSZ Közgyűlés

A „Nakba”, vagyis az Izrael megalakulását katasztrófának minősítő palesztin megemlékezésre felszólító kezdeményezés 90 igen szavazattal – többek között Egyiptom, Jordánia, Szenegál, Tunézia, Jemen és a palesztinok támogatása, emellett 30 nem és 47 tartózkodás mellett került ratifikálásra – írja az ujkelet.live.

nemmel szavazó országok között volt, többek között az Egyesült Államok, Izrael, Ausztrália, Ausztria, Kanada, Dánia, Németország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság.

Ukrajna nem szavazott, azt követően, hogy a hónap elején áldását adta egy Jeruzsálem felháborodását kiváltó Izrael-ellenes határozatra.

Megjegyzendő, hogy az Izraellel egyébként jó kapcsolatot ápoló arab/muszlim országok, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Marokkó, Szudán és az Egyesült Arab Emírségek, – vagyis beleértve az Ábrahám – egyezményt aláíró államokat is, a határozat mellett szavazott.

A „Nakba” arab szó „katasztrófát” jelent, amelyet a palesztinok az 1948-as izraeli függetlenségi háborút követően, a szerintük átélt igazságtalanságok felidézésére használnak.

A szerdai Közgyűlés úgynevezett „Palesztina kérdéssel” kapcsolatos napirendre tűzött, számos hasonló határozatának, a Nakba csak egyike volt.

Egy másik, hasonló állásfoglalás szerint a plénum „mély sajnálattal veszi tudomásul, hogy 55 év telt el az izraeli megszállás kezdete, valamint 75 év telt el az ENSZ felosztási terve és a Nakba” óta, és mégsem sikerült megoldást találni a konfliktusra.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilad Erdán kijelentette, hogy a határozatok egyedüli célja, hogy a Közel-Keleten történtekért minden felelősséget kizárólag Izraelre hárítsanak, miközben felmentik a palesztinokat minden felelősség alól.

„Képzeld el, hogy a nemzetközi közösség katasztrófának nevezve emlékezik meg országod függetlenségének napjáról.  Micsoda szégyen. A palesztinok hazugságait nem szabad többé elfogadni a világ színterén, ahogy ennek a testületnek is fel kell hagynia azzal, hogy a palesztinok továbbra is madzagon rángassák. Arra kérek mindenkit, hogy hagyja abba a palesztinok rágalmazásának vak támogatását”- közölte Erdán miközben felhívta a figyelmet, hogy ugyanennek a Közgyűlésnek a testülete a 181. határozat – azaz a felosztási terv – elfogadását anno megszavazta.

„Az én népem, a zsidó nép habozás nélkül elfogadta ezt az elhatározást. De az arabok és a palesztinok nem” – mondta Erdán, hozzátéve, hogy ezután öt arab hadsereg az Izraelben élő arabokkal együtt megpróbálta elpusztítani és megsemmisíteni az országot.

Izrael ENSZ nagykövete a helyszínen megnyílt kiállítással érzékeltette a „zsidó nakba” következményeit, miszerint a felosztási tervet követően több százezer zsidó kiutasításáról döntöttek az arab országok.

Egyetlen bűnük az volt, hogy zsidók voltak. Ez az igazi Nakba. Ez az a katasztrófa, amelyet a zsidó nép ellen követtek el, és ez az a katasztrófa, amelyet ez a testület évtizedek óta figyelmen kívül hagyott. Minden lehetséges módon harcolni fogok a palesztinok által az ENSZ-ben terjesztett hamis narratíva ellen,” – közölte Erdán.

Az egy hétig az ENSZ New York-i főhadiszállásán megtekinthető kiállítás, a közel-keleti országokban élő zsidók életéről szóló dokumentációt tartalmazza.

Erdán állítására, miszerint az Izraelt célzó ENSZ-határozatok eltaszították a palesztinokat a kétoldalú tárgyalásoktól és engedményektől, valamint a konfliktus megoldásától, Rijád Manszúr palesztin ENSZ-megbízott a rendezvényen kijelentette:

„A kétállami megoldáshoz vezető út végén járunk. A nemzetközi közösség vagy megidézi a határozott cselekvési szándékot, vagy hagyja, hogy a béke passzívan meghaljon. Passzívan, nem békésen” – majd felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre, az ENSZ-t pedig a palesztinok teljes körű elismerésére, valamint egy palesztin állam létrehozására, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Aki komolyan gondolja a kétállami megoldást, annak segítenie kell a palesztin állam megmentésében. Az alternatíva amelyben most élünk – egy rezsim, amely egyesítette a gyarmatosítás és az apartheid gonoszságát.”

Ezenkívül, a határozat megszavazása előtt egy nappal az ENSZ rendezvényt tartott a palesztin néppel való szolidaritás nemzetközi napja alkalmából.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a rendezvényen kijelentette, hogy a „megszállásnak véget kell vetni,” miközben a kialakult konfliktus okának a megszállást, a telepeseket, az otthonok lerombolását, a kilakoltatásokat valamint a gázai átkelőhelyek bezárását nevezte meg, miközben egy szóval sem említette a palesztin terrorizmust, a Hamász terrorcsoportot, az izraeli biztonsági aggályokat vagy az erőszak izraeli áldozatait.

[popup][/popup]