Az ENSZ főtitkára Izraelhez: vonja vissza a telepes otthonok építésére vonatkozó döntését!

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn sürgette Izraelt, hogy „állítsa le és vonja vissza” a héten hozott döntését, amely csaknem 800 új telepes otthon jóváhagyására vonatkozik Szamáriában.

Antonio Guterres

Guterres döntéséről az ujkelet.live számol be.

A döntés „a kétállami-megoldás, valamint az igazságos, tartós és átfogó béke elérésének komoly akadályát jelenti a Közel-Keleten” – áll Guterres közleményében.

„Az Izrael által 1967 óta elfoglalt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben létesített telepeknek nincs jogérvényességge, és a nemzetközi jog kirivó megsértésének minősülnek” – mondta. „A telepek bővítése … tovább rontja a megszállás megszüntetésének és egy összefüggő és életképes szuverén palesztin állam létrehozásának lehetőségét az 1967 előtti vonalak alapján”.

Izrael vasárnap, három nappal Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt jóváhagyta 792 új lakóegység építését Szamária zsidó közösségeiben, amint azt Benjamin Netanjahu miniszterelnök a múlt héten megígérte.

Az Izraeli Védelmi Minisztérium Polgári Adminisztrációjának Felső Tervezési Bizottsága szerint 66 otthont engedélyeznek a nyugat-szamáriai Oranit közösségben, 36-ot Karnei Somronban, 152-őt Savei Somronban és 123-at Itamarban.

107 engedélyt adtak ki Tal Menaséban, 96-ot Havat Jairban és 212-őt Nofei Nehemiában.

Joszi Dagan, a Szamáriai Regionális Tanács vezetője üdvözölte a Bizottság döntését, mint „történelmi eredményt” a telepes vállalkozás számára.

Az Európai Unió azonban a vasárnap este kiadott közleményében elítélte az új építkezésekre irányuló tervet, amit a nemzetközi jog megsértésének nevezett.

Az EU emellett sürgette Izraelt, hogy fagyassza be Jeruzsálem Givat Hamatosz szomszédságában – amit az EU nem ismer el szuverén izraeli területnek – az építkezésekre vonatkozó terveit.

Teljes cikk

[popup][/popup]