Az EMIH három új zsinagógát nyit

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) ezekben a napokban három új zsinagógát is nyit.

Oirechman Smuel a Pesti Stíbl megnyitóján (Fotó: EMIH)

Az EMIH Zsinagógák Hete című rendezvénye augusztus 27-től szeptember 5-ig tart.

A rendezvénysorozatának első eseménye péntek délután kezdődött, egy Tóratekercs utolsó betűit jegyezték be az alkalomra készült Szentírás pergamenjére.

A szebb napokat látott Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) által az EMIH-nek átadott imaház Pesti Stibel néven a Vörösmarty utca 55-ben nyitotta meg kapuit Oirechman Smuel rabbi vezetésével.

Deutsch Róbert MAOIH elnök úgy fogalmazott, nem érzi azt, hogy szervezete konkurensnek adta át a zsinagógát. Szerinte mindenkinek előnyös, és számukra is inspiráló, ha élettel telik meg egy zsinagóga Magyarországon.

Újbudán, a Bocskai út 37-ben Isaac Stell rabbi, majd szeptember 5-én, a már sokszor beharangozott újlipótvárosi Zsilipben, az Újpesti rkp. 1-ben Glitzenstein Sámuel rabbi vezetésével nyílik imaház.

Az, hogy az utóbbi öt évben öt zsinagógát nyitott az EMIH, csak a kezdet – fogalmazott Köves Slomó EMIH vezető rabbi -, mert a következő tíz évben ötven zsinagógát akarnak nyitni

„Slava Bogu Charasho” (Hála Istennek rendben), “Charasho-charasho, life is good” – énekelték a lubavicsi haszid mozgalom és az EMIH hívei a Pesti Stíbel megnyitóján.

Az EMIH rendezvényeinek immár szokásos része az őszi Sóletfesztivál, de a Zsinagógák hete rendezvénysorozatának keretében koncertekre is sor kerül, olyan nemzetközi hírű előadókkal, mint Alex Clare, vagy Nissim Black, a zsidó vallású, afro-amerikai rapper.

[popup][/popup]