Az EMIH felajánlja az anyagi segítséget a Cipők helyreállításához

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Ha nem most, akkor mikor? Ha nem mi, akkor ki?” Hillél

cipok_000Az elmúlt héten több híradás beszámolt arról, hogy a Duna-parton lévő holokauszt emlékművet ismeretlenek megrongálták. Mivel a jelenlegi információk nem egyértelműek azzal kapcsolatban, hogy a „Cipők a Duna-parton” elnevezésű alkotás helyreállításáért pontosan ki a felelős, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felajánlja anyagi segítségét a hiányzó darabok pótlásához. Az EMIH emellett arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa az emlékmű védelmét, mivel az része a nemzeti főtér szimbolikus világának – áll az EMIH sajtóközleményében.

2005 áprilisában került átadásra Budapest egyik legjellegzetesebb, legkülönlegesebb emlékműve a Duna-part pesti oldalán. A „Cipők a Duna-parton” elnevezésű kompozíció a nyilasterror idején Dunába lőtt embereknek állít emléket. A két évvel ezelőtt elhunyt szobrászművész, Pauer Gyula alkotása hatvan pár korhű cipőt formál meg vasból.  Az emlékhely három pontján öntöttvas táblákon magyarul, angolul és héberül is olvasható a következő felirat: „A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005.”

Az elmúlt időszakban napvilágot látott hírek szerint az emlékmű több eleme is eltűnt, ugyanakkor a sajtó értesülései szerint sajnálatos módon nem tisztázott, hogy ilyen esetekben a fővárosi vagy a kerületi önkormányzat-e a felelős a helyreállításért. Az EMIH természetesen ebben nem kíván állást foglalni, az áldozatok emlékét tiszteletben tartva azonban mindenképpen fontosnak tartja, hogy a szoborcsoport visszanyerje eredeti állapotát. „Emlékezzél a régi időkről, ismerjétek nemzedékek és nemzedékek éveit! Kérdezd meg atyádat és tudtodra adja, véneidet és elmondják neked.” – olvassuk ezekben a hetekben a Bibliából a zsinagógákban. Az emlékezés kötelességünk. Így amikor az alkotás megrongálásáról tudomást szereztünk, egyértelmű volt a számunkra, hogy segítjük a helyreállítási munkát anyagi támogatással. Folyamatban van a kapcsolatfelvétel a műalkotás szellemi alkotójával, CanTogay Jánossal, akivel egyeztetni fogunk a lehetőségekről. A hiányzó cipőket feltehetően néhány héten belül pótolni lehet majd, az EMIH pedig ehhez ajánlja fel az anyagi és operatív segítséget. Meggyőződésem, hogy az ország talán legkifejezőbb, legmegrendítőbb holokauszt-emlékműjének helyreállítása a túlélők és az áldozatok hozzátartozói mellett minden jóérzésű állampolgár számára fontos ügy ” – mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

„A felajánlás mellett az EMIH arra kéri a kormányt, hogy biztosítsa az emlékmű védelmét, mert meggyőződésünk szerint a Duna parti szoborcsoport éppen úgy része a Parlament és a Kossuth tér által meghatározott „nemzeti főtér” szimbolikus világának, ahogy a magyarországi zsidóság is része a nemzetnek” – mondta Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke. „A mai sajtóinformációk alapján ráadásul a rendőrség nem nyomoz az ügyben, és az sem egyértelmű, pontosan hány cipő hiányzik az installációból, így különösen úgy tűnik, hogy jelenleg ez az emblematikus alkotás Budapest közepén lényegében gazdátlan” – tette hozzá Bodnár Dániel.  Amennyiben szükséges, a Tett és Védelem Alapítvány felajánlja a terület kamerarendszerrel történő kiépítését a rongálások megakadályozásának céljából.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség számára az emlékmű azért is bír kiemelt jelentőséggel, mert pont a „Cipők a Duna-parton” holokauszt-emlékmű mellett emlékeztek idén március 25-én az Európai Rabbik Központjával (RCE), közel 200 rabbi részvételével a vészkorszak áldozataira. Ráadásul itt került sor a világ minden tájáról érkező rabbik részéről a kormányokat a zsidók jogainak megvédésére kérő nyilatkozat aláírására is.

 

[popup][/popup]