“Az emberarcú Hitler”

Írta: metazin - Rovat: Hírek - lapszemle

Hitler radikális politikával és szélsőséges retorikával tört be a német közéletbe. A hatalomra jutáshoz azonban a mérsékeltebb jobboldali szavazók támogatására is szüksége volt. A náci propagandisták ezért kampányt indítottak, hogy megmutassák Hitler emberi – természet- és gyerekbarát arcát.

 

 

 

„Adolf Hitler szélsőséges antiszemita, hazaáruló és egy félkatonai erőszakszervezet vezetője volt. A nácik figyelemre méltó sajtókampány segítségével egy bajor úriember imázsát kölcsönözték neki” – olvassukDespina Stratigakos művészettörténész esszéjét a Places Journal urbanisztikai magazinban.

Történészek és szociálpszichológusok a mai napig vitatkoznak róla, hogyan válhatott a szélsőséges nézeteket valló, és a húszas években a többség által bajkeverő pojácának tartott Adolf Hitlerből teljhatalommal bíró Führer. Stratigakos szerint Hitler politikai sikereit jelentős részben annak a médiakampánynak köszönheti, amely emberarcú politikusnak mutatta be.

A nemzeti szocialista vezér egészen a harmincas évek elejéig kerülte magánéletének kiteregetését. Az 1932-es elnökválasztás második fordulójában a náci propagandisták új stratégiával próbálkoztak, hogy ledolgozzák Hitler Hindenburggal szembeni tetemes hátrányát. Március közepén jelent meg Hitler fotósának, Heinrich Hoffmannak fényképalbuma, amely a náci vezér hétköznapjainak bemutatásával a kancellárjelölt „emberi oldalát” volt hivatva bemutatni. A gyűjtemény a militáns szónokot jó kedélyű, barátságos polgárként ábrázolja. A képek tanúsága szerint Hitler a német táj, az egyszerű emberek, a gyerekek és persze az állatok nagy barátja. A közönség különösen szerette Hitler kutyás képeit. Az albumból kiderül az is, hogy a Mein Kampf szerzője a tudomány és a művészetek rajongója, ám egyúttal puritán módon él, és elutasítja a luxust. Természetesen nagy hangsúlyt kap Hitler vegetarianizmusa, antialkoholizmusa és dohányzásellenessége.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]