Az El Al történelmet írt az első csak női pilótafülkével 

Írta: Szombat - Rovat: Cikkek, Hírek - lapszemle, Külföld

Izrael nemzeti légitársasága történelmet írt múlt hét csütörtöki  járatával, mely az első volt, amit női pilóta és női első tiszt irányított. 

Smadar Schechter pilóta és Merav Schwartz első tiszt a pilótafülkében

A beosztásban egy utolsó pillanatban beállt változásnak köszönhetően találta magát együtt Smadar Schechter pilóta és Merav Schwartz első tiszt a Tel Avivból a ciprusi Larnaca felé tartó járat pilótakabinjában múlt hét csütörtökön, január 21-én.

A 44 éves Schechter, a Ynetnek elmondta, hogy a körülmények váratlan egybeesése miatt került egy repülőútra kolléganőjével és nem előre tervezett döntés volt összepárosításuk. “Járatot kellett változtatnom és csak akkor fedeztem fel, hogy Meravval kerültem össze, amikor kiértem a reptérre. Természetesen mindketten nagyon izgatottak lettünk.”

Az egész légitársaság lelkes elismeréssel nyugtázta az eseményt, a kollégák gratulációjukkal árasztották el a hölgyeket.

“Nagyszerű érzés, hogy az El AL minden részlege dicsér minket és lelkesedést tanúsít irántunk.” – nyilatkozta Schechter kapitány. “Az emberek reakciója magáért beszél, csodálatos érzés, hogy így viszonyulnak hozzánk, legfőképp a színfalak mögött. A nagy izgatottság miatt a barátaink és kollégáink nem győztek fotózni minket a vezérlőteremben – minden bizonnyal ritka és szenzációs eseményről beszélhetünk.”

A felszállás előtt az utasokat is tájékoztatták a történelmi pillanatról, akik a bejelentést tapsviharral fogadták.

Habár a két hölgy új fejezetet írt az El AL történelmében, addig az izraeli légierő immár 20 éve foglalkoztat nőket. Alice Miller volt az, aki ledöntötte a nemek közötti megkülönböztetés korlátját, amikor 1994-ben a Legfelsőbb Bírósághoz folyamodva kiharcolta jogát, hogy beiratkozhasson az Izraeli Légierő pilóta képzésére. A hadsereg tájékoztatása szerint 2014-ig összesen 38 nő szerzett pilótaképesítést. Az El Al jelenleg három női pilótát foglalkoztat.

A Times of Israel alapján Mika Klára.

Címkék:EL AL, Izrael, Izraeli légierő

[popup][/popup]