Az Egyesült Államok tíz nap alatt 48 ezer embert evakuált Afganisztánból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Augusztus 14-e óta az Egyesült Államok 48 ezer embert evakuált Afganisztánból.  Az evakuációt, a tálibokkal kötött egyezmény szerint augusztus 31-ig be kell fejezni. A tálibok már fenyegetőznek: Amerika viseli a következményeket, ha csapatai nem távoznak a végső határidőig.

Jelenleg még 5800 amerikai katona van a kabuli repülőtér körzetében. A fejleményektől függően Biden elnök a határidőt 24 órával meghosszabbíthatja.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: “több ezer amerikait” evakuáltak Afganisztánból augusztus 14. óta, de nem volt hajlandó pontosítani a számot.

Kirby arról is beszélt: a Pentagon tisztában van azzal, hogy a tálibok megüzenték az Egyesült Államoknak, hogy az augusztus 31-i határidőig vonjanak ki minden katonai erőt Afganisztánból, és ennek továbbra is eleget kívánnak tenni. “Ez az a küldetés, amelyet a hadsereg főparancsnoka (Joe Biden amerikai elnök) ránk bízott, és ezt próbáljuk végrehajtani” – közölte a szóvivő. Kirby beszámolója szerint a Pentagon “naponta többször” tárgyal a tálibokkal.

Az amerikai elnök vasárnap arról beszélt, hogy egyeztettek a határidő meghosszabbításáról, ha az szükségessé válik. “Reméljük, hogy nem kell hosszabbítanunk, de lesznek viták ez ügyben” – fogalmazott Biden.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az Egyesült Államok napi szinten tárgyalásokat folytat a tálibokkal “politikai és biztonsági csatornákon keresztül”. Ez “óriási előrelépést” eredményez az amerikaiak és mások Afganisztánból történő kitelepítése ügyében – tette hozzá Sullivan.

Arra a kérdésre, hogy Biden elnök meghosszabbítja-e az amerikai katonai erők kivonására vonatkozó augusztus 31-i határidőt, a nemzetbiztonsági tanácsadó így válaszolt: az elnök “napról napra foglalkozik a kérdéssel, és meg fogja hozni a döntését”.

A kabuli repülőtér körül továbbra is afgánok ezrei táboroznak, akik a tálibok elől szeretnének  – a szövetséges erők segítségével – elmenekülni.

MTI/Szombat

Címkék:evakuáció, kabul, repülőtér, Tálibok

[popup][/popup]