Az Egyesült Államok bezárja a PFSZ irodáját Washingtonban, a palesztinok a kapcsolatok megszüntetésével fenyegetnek

Írta: Avi/ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztinok megszüntettek minden kapcsolatot az Egyesült Államokkal, miután az amerikai fél úgy döntött, hogy bezárja a PFSZ képviseleti irodáját Washingtonban.

 

 

“Az iroda bezárás gyakorlatával minden találkozó felfüggesztésre kerül, és mi ezt hivatalossá teszük,” mondta Riyad al-Malki palesztin külügyminiszter az AFP-nek.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet szóvivője megerősítette, hogy Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök kiadta az utasításokat “az összes amerikai kommunikációs vonal lezárására”.

A palesztin lépésre épp akkor került sor, amikor a Trump-kormány egy izraeli-palesztin békeszerződés megvalósításán dolgozik.

Ma, a spanyol parlamentben Mahmúd Abbász azt mondta, hogy a palesztinok “elkötelezték magukat egy történelmi békeszerződésre [Izraellel] Trump elnök pártfogásával”.

A hétvégén az Egyesült Államok külügyminisztériuma tájékoztatta Malkit, hogy a PFSZ irodája bezárásra kerül, mert a palesztinok megsértettek egy 2015-ös amerikai kongresszusi rendelkezést.

Idén az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén Abbász úgy tűnt, hogy megsértette ezt a záradékot:

“Felszólítottuk a Nemzetközi Büntetőbíróságot is, mert jogunkban áll, hogy indítson vizsgálatot és vonja büntetőeljárás alá az izraeli tisztviselőket,” az izraeli telepes tevékenységek miatt, mondta Abbász.

Kedden Malki azt nyilatkozta a Palesztin Hatóság hivatalos rádiójának, a Palesztina Hangjának, hogy az amerikai kormány újra át fogja gondolni a döntését a PFSZ hivatalának bezárására vonatkozóan, mivel a palesztin vezetés a kapcsolatok befagyasztásával fenyeget.

Malki hozzátette, ha az Egyesült Államok átvizsgálná a washingtoni hivatal bezárásáról szóló döntést, akkor felül kéne vizsgálnia a Kongresszus által elfogadott összes törvényt, amely a PFSZ-t terrorszervezetként kezeli, és “nem tartja tiszteletben a két ország közötti kapcsolatokat”.

1987-ben a Kongresszus kitiltotta a PFSZ intézményeit az Egyesült Államok területéről a csoport terrorista tevékenységei miatt. 1993-ban, az oslói békefolyamat miatt, a Kongresszus megengedte, hogy a PFSZ irodát nyisson Washingtonban, mindaddig, amíg hű marad a béketárgyalásokban vállalt kötelezettségeihez.

1997-ben a Kongresszus megkönnyítette az elnök számára, az elállást a PFSZ elleni szankcióktól: az elnöknek csak azt kellett mondania, hogy a felmentés az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke, anélkül, hogy további magyarázatot adna. Ezt félévente meg kellett erősítenie.

Ez volt a helyzet 2011-ig, amikor a palesztinok csatlakoztak az UNESCO-hoz, és kijelentették, hogy teljes jogú tagságot kívánnak az ENSZ-ben.

Válaszul a Kongresszus új rendelkezést vezetett be az éves állami és külföldi műveletekről szóló törvényre, azzal a céllal, hogy ha a palesztinok az Egyesült Nemzeteknél teljes jogú tagsági státuszt kapnának, anélkül, hogy megállapodást kötnének Izraellel, akkor az elnök képtelen lenne elállni a PFSZ elleni szankcióktól, kivéve ha “a palesztinok közvetlen és érdemi tárgyalásokat folytatnak Izraellel.”

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]