Az ártatlanok szenvedése – Kiko Argüello szimfóniája az Operaházban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közvetlenül az auschwitzi koncert után Magyarországra érkezik Kiko Argüello szimfóniája: “Az ártatlanok szenvedése”. A szimfóniát egy 200 tagú zenekar adja elő. A koncert időpontja: június 27-én, 20.00 óra, helyszíne az Állami Operaház.

Kiko Argüelo, zeneszerző

A szimfóniát Kiko Argüello, spanyol szerző és festőművész komponálta, aki a  Neokatekumenális út kezdeményezője, amely a Katolikus Egyház megújulásának egy útja. A művet a Neokatekumenális út tagjaiból álló 110 fős zenekar és 90 fős kórus adja elő Pau Jorquera vezényletével.

A szimfóniát 2012-13-ban bemutatták Izraelben a Domus Galilaeaeban, Betlehemben és Jeruzsálemben, Madridban, majd Bostonban, New Yorkban és Chicagoban. A budapesti hangverseny előtt (2013. június 23-án) Auschwitzban mutatták be a zeneművet.

A zenemű Kiko Argüello saját tapasztalata alapján íródott. A szerző az 1960-as években, az ateizmusból történt megtérését követően Madrid nyomornegyedében élt. A barakkokban testközelből szemlélte sokak szenvedését, amelyet mások bűnei okoztak

Megfagyott emberek szanaszét heverő holttestei az utcákon. Elhagyott gyermekek, aki borzalmas árvaházakban tengődnek, megerőszakoltak és jogfosztottak. A nő, akit a környékről ismertem, aki Parkinson-kórban szenvedett, a férje elhagyta, a mentálisan beteg fia egy bottal verte, ő pedig alamizsnáért könyörgött – emlékezett Kiko Argüello.

„Megdöbbentem… Micsoda titok oly sok ártatlan ember szenvedése, akik mások bűneit hordozzák, a vérfertőzés, a rettenetes, soha nem hallott erőszak, a meztelen nők és a gyermekek tömege, akik a gázkamra felé haladnak, és az egyik őr mély fájdalma, aki egy hangot hallott a szívében: állj be a sorba és menj velük meghalni – és nem tudta, honnan jött a hang…”

Az esemény a magyar katolikus és a magyar zsidó közösségek támogatásával valósul meg. Az eseményen az ártatlan áldozatokért imát mond Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Köszöntőt mond Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója.

[popup][/popup]