Az amerikaiak közel fele tartja Izraelt szövetséges országnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikaiak a fegyveres konfliktus kirobbanása óta növekvő arányban tartják Izraelt az Egyesült Államok szövetségesének, ugyanakkor négytized szerint az izraeli katonai válaszcsapás túl messzire ment – derül ki egy friss országos közvélemény-kutatásból.

A new york-i Szabadság szobor

Az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató intézet november 2-6. között készült felmérése alapján az amerikai lakosság 44 százaléka Izraelt szövetségesnek tekinti, amely értékeket és érdekeket tekintve az Egyesült Államokkal egy oldalon szerepel. Augusztusban a megkérdezettek még kevesebb, mint harmada gondolta így.

A közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy az amerikaiak kevéssel több, mint harmada (36 százalék) tartja fontosnak Izrael ellátását katonai eszközökkel, miközben az emberek 40 százaléka szerint Izrael katonai válaszcsapása “túl messzire” ment. Politikai meggyőződéstől függően nagy különbségek mutatkoznak, ugyanis miközben a demokrata párti szavazók 58 százaléka tartja túlzottnak az izraeli fellépést, azt a republikánusoknak csak 18 százaléka látja így.

Arra a kérdésre, hogy mennyire fogadják el Joe Biden elnök izraeli-palesztin válságban követett politikáját a válaszadók 63 százaléka elutasítását fejezte ki, és 34 százaléka nyilatkozott támogatásáról, ami elmarad Joe Biden elnöki munkájának alacsony szinten álló támogatottságától is. A demokrata szavazók pontosan fele fogadja el az elnök közel-keleti politikáját.

A közvéleménykutatásból az is kiderül, hogy az amerikaiak 52 százaléka aggódik amiatt, hogy a katonai konfliktus nyomán az Egyesült Államokon belül növekszik az antiszemitizmus, és 43 százalékát aggasztja az iszlám hívőkkel szembeni előítéletek növekedése. (MTI)

[popup][/popup]