Az amerikai külügyminisztérium emberjogi jelentése nem palesztinokról, hanem “kelet-jeruzsálemi arab lakosokról” beszél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai külügyminisztérium az emberi jogok globális helyzetéről csütörtökön kiadott szokásos évi jelentésében fogalmaz így.

 

Kelet-Jeruzsálem – képünk illusztráció

A külügyi jelentés az “arab lakosok” kifejezés mellett a “nem izraeli állampolgárok” meghatározást használja.

Az Egyesült Államok által 2017-ben Izrael fővárosaként elismert Jeruzsálem arab lakosai izraeli lakhatási engedéllyel rendelkeznek, de közülük csak kevesen izraeli állampolgárok.

Az amerikai külügyminisztérium előző évi emberi jogi jelentésében még “Jeruzsálem palesztin lakóiról” beszélt, s a mostani változtatáshoz nem fűztek magyarázatot.

Amerikai sajtójelentések szerint a palesztin vezetők élesen bírálták a változtatást. Idézték Hanan Asrávit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik magas rangú tagját, az Izraellel folytatott korábbi béketárgyalások egyik főtárgyalóját, aki szerint e döntéssel “kitörlik a palesztinok identitását, történelmét és kultúráját, s átnevezésük nemcsak esztelenség, hanem elképzelhetetlen is”.

Az amerikai kormányzat januárban hozta nyilvánosságra béketervét, amelynek egyik eleme szerint nem Kelet-Jeruzsálem, hanem annak egyik elővárosa, Abu-Disz lenne a leendő palesztin állam fővárosa. A tervezetet a palesztin vezetés azonnal visszautasította. Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója éppen a napokban közölte amerikai szenátorokkal egy tanácskozáson, hogy tudatta a palesztinokkal: ha továbbra is elutasítják a tárgyalásokat, akkor a folyamat nélkülük halad tovább. (MTI)

 

 

 

Címkék:Kelet-Jeruzsálem, palesztinok

[popup][/popup]