Az amerikai külügy elítélte az izraeli miniszter “visszataszító, undorító” felhívását

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Egyesült Államok szerdán határozottan elítélte Becalel Szmotrics pénzügyminiszter (Vallásos Cionizmus) szerdán tett nyilatkozatát a szamáriai Huwara palesztin falu lerombolásáról.

Becalel Szmotrics a beszélgetésen (forrás: twitter)

Mindez napokkal azután történt, hogy telepesek tucatjai egy közelben történt halálos terrortámadásra reagálva pogromot rendeztek a faluban – írja az ujkelet.live.

Szmotricsot a The Marker üzleti napilap által szervezett pénzügyi konferencián megkérdezték, miért „lájkolta” vasárnap este a szamáriai regionális tanács alpolgármesterének, Davidi Ben Zionnak a tweetjét, ami Huwara palesztin falu eltörlésére szólított a pogrom előtt.

„Mert szerintem Huwara falut el kell törölni. Szerintem ezt Izrael Államnak kellene megtennie” – válaszolta Szmotrics.

Hozzátette: „Isten ments”, hogy ezt a polgárok végezzék, elítélve a tombolást, és azt mondta, „nem szabad anarchiába rángatni minket, amelyben a civilek a saját kezükbe veszik a törvényt”.

Szélsőséges telepesek gyújtogatás után az esti imát recitálják (Forrás: twitter)

Szmotrics órákkal később Twitteren közölte: ,,A félreértések elkerülése végett, szavaimmal nem Huwara falu eltörlésére gondoltam, hanem csak arra, hogy célzottan fellépjenek a terroristák és a terrorizmus támogatói ellen, és súlyos árat követeljenek tőlük a környék lakói biztonságának helyreállításért.”

„Nagyon világosan akarok fogalmazni ezzel kapcsolatban. Ezek felelőtlen megjegyzések voltak. Visszataszítóak. Undorítóak. És ahogy elítéljük a palesztinok erőszakra való uszítását, elítéljük ezeket a provokatív megjegyzéseket is, amelyek egyben erőszakra való felbujtásnak is minősülnek” – közölte Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője.

Teljes cikk

[popup][/popup]