Az amerikai bíróság ismét a Herzog-örökösök javára döntött

Írta: Rédei Judit/nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A tét: 42 festmény és szobor, egymilliárd dollár értékben.

Greco festmeny

El Greco: Krisztus az olajfák hegyén

Az amerikai bíróság a Herzog-örökösök javára döntött: illetékes eldönteni, vissza kell-e szolgáltatnia a magyar államnak az egymilliárd dollárt érő gyűjteményt, amely a háborút követően került köztulajdonba.

Harmadszor is a Herzog-örökösök javára döntött a tengerentúli bíróság a magyar állam ellen indított perben, derült ki az Egyesült Államokban folytatott tárgyalásokat követő PacerMonitoron közzétett határozatból. Az úgynevezett közbenső végzés szerint

a család által követelt 42 festmény és szobor ügyében az amerikai bíróságnak „joghatósága” van, azaz Ellen Segal Huvell bíró elutasította a magyar álláspontot, amely szerint az ügyben indított per lefolytatását illetékesség hiányában meg kell tagadnia az ottani igazságszolgáltatásnak.

A Herzog család nevében, 44 kivételes műalkotás visszaszerzése érdeké­ben 2010 júliusában Herzog Mór dédunokája, David de Csepel indított pert, a magyar kormány két fellebbezést nyújtott be, de nem győzték meg a bírákat, azaz a jogi eljárás folytatódhat. Úgy értesültünk, a legújabb határozat ellen az alperes magyar kormány ismét vaskos dokumentumokkal tiltakozik, ám az ügyet ismerő forrásaink szerint csekély eséllyel.

A család egyelőre nem lépett, de feltételezhetően a csomagból kihagyott két képet sem kívánja veszni hagyni. (Az egyik id. Lucas Cranach Angyali üdvözlete a XVI. századból, a másik az angol portréfestő, John Opie XVIII. századi festménye.)

A bíróság a további 42 kép sorsáról fog dönteni. Közülük a legértékesebb az El Greco főművei közé tartozó Krisztus az Olajfák hegyén című vászon, mely ma – a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciójának befejezéséig – a Magyar Nemzeti Galériá­ban látható. A piacon hasonló kvalitású alkotás nem fordult még meg, de művészettörténész szakértők szerint százmilliós értéket képvisel. Nem forintban, dollárban.

A műtárgyak között további El Grecók sorakoznak: Szent Antal portréja, – feltehetően önarckép (!) –, Goya, Renoir, Corot, szobrok, tökéletes állapotú, francia gótikus alkotás, tízmillió dolláros darabok, és értékük meg is sokszorozhat az érzelmekre, a műalkotásokhoz fűződő történetekre sokszor euforikusan reagáló piacon.

 

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]