Az al-Kaida szeptember 11 után terrortámadás-sorozatot tervezett Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az al-Kaida 2002-ben hatalmas terrortámadásokat tervezett végrehajtani éjszakai klubok ellen Izraelben, de az Egyesült Államok titkosszolgálatának segítségével a terv utolsó szakaszában sikerült meghiúsítani, mondta a Szövetségi Nyomozó Iroda egykori embere.

Oszama Bin Láden és helyettese, Ajman Zavahiri

Ali Soufan – írja az ujkelet.live –  aki más ügynökökkel együtt figyelemmel kísérte az al-Kaidát az FBI-nál mind a 2001-es szeptember 11-i támadás előtt, mind azt követően, egy hete azt nyilatkozta az izraeli Yedioth Ahronoth újságnak, hogy az éjszakai klubok elleni támadások tervének részleteit a Központi Hírszerző Ügynökség mostanáig nem engedélyezte közzétételre.

A terrorelhárítási szakértő szerint a tervről szóló információkat egy palesztin al-Kaida operatív kihallgatása során szerezték.

Zayn al-Abidin Muhammad Husayn, más néven Abu Zubaydah, egy palesztin al-Kaida operatív, akit az Egyesült Államok 2002 márciusában fogott el Pakisztánban.

Az amerikai kormány szerint Oszama bin Laden társa és régi szövetségese volt.

A CIA egyik titkos létesítményében tartott Abu Zubaydaht Soufan hallgatta ki, és derített fényt a tervre. Az Al-Kaida becslése szerint a több klubban egyidejűleg tervezett támadások mintegy 200 embert öltek volna meg.

A Yedioth-ban héberül közzétett megjegyzésében Soufan a következőt mondta:

„Először azt mondtam neki: ‘Olyan óvatos vagy és profi, mit gondolsz, milyen hibát követtél el, ami lehetővé tette számunkra, hogy elfogjunk téged?’ Abu Zubaydah elgondolkodott egy pillanatra és így szólt: ‘A válasz nyilvánvaló. Az izraeliek elkapták a kapcsolatainkat a közelgő akciónk elött.’”

Soufan azt mondta, hogy ez olyan dolgokra derített fényt az amerikaik számára, „amiről fogalmunk sem volt:-hogy több helyszínen terrortámadást terveznek Izraelben”.

A vallomás nyomán az amerikaiak gyorsan értesítettek több releváns hírszerző szervezetet, köztük az izraelieket is. A terv Európából vezető felső parancsnokát letartóztatták, és a támadásokat meghiúsították.

„Szerencsére az utolsó pillanatban sikerült megállítanunk őket” – mondta.

Teljes cikk

[popup][/popup]