Az 1945 című film kapja a Zsidó Kárpótlási Világszervezet (WJRO) Igazság Díját

Írta: Szombat / WJRO - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A vagyoni kárpótlás kérdésével a magyar lakosság túlnyomó része a film kapcsán szembesül először – fogalmaz a díj indoklása.

Török Ferenc rendező és Szántó T. Gábor író, forgatókönyvíró a film amerikai plakátjával

A Zsidó Kárpótlási Világszervezet bejelentette, hogy a már eddig is számos szakmai elismerésben részesült film és rendezője, Török Ferenc kapja az első ízben odaítélésre kerülő Igazság Díjat (Justice Award). Az 1945 ráirányítja a figyelmet a zsidó vagyon holokauszt idején történt elkobzására és arra, hogy a történelem nem mehet feledésbe.

A bejelentés aktualitását a közelgő Nemzetközi Holokauszt Emléknap (január 27.) jelenti, amikor a világ és az ENSZ megemlékezik a nácizmus áldozatairól. A WJRO vezetői ekkor adják át Török Ferencnek a díjat, ami egy sófárt ábrázol, az igazság zsidó jelképét.

A megrázó erejű fekete-fehér film a II. világháború során eltulajdonított vagyontárgyak kérdésével foglalkozik egy magyar település példáján. Két zsidó férfi hazatérése a háborút követően nagy nyugtalanságot kelt a helyi lakosság körében, mivel az emberek szembesülnek a közelmúlt szörnyű eseményeivel, aminek önös érdekből tevékeny részesei vagy néma szemlélői voltak.

Török Ferenc elmondta, hogy a Szántó T. Gábor novellája alapján készült filmdráma „a magyar történelem olyan időszakával foglalkozik, amit irodalmi művek és filmek eddig nem ábrázoltak nyíltan”. Hozzátette: nehéz témához nyúlt, „azok bűnrészességével foglalkozik, akik a zsidók vagyonát tulajdonították el a holokauszt idején vagy azután. Fontos volt, hogy ezt az üzenetet megosszuk, és elsősorban a magyar nézőkkel, akik első ízben szembesülnek a múlt eseményeivel. Nagy megtiszteltetésnek veszem, hogy a WJRO elsőként nekünk ítélte az Igazság Díjat.”

Részlet az 1945-ből, Angelus Iván, Nagy Marcell

Bár a film fikciós története dolgoz fel, a vagyoni kárpótlás kérdése valós problémát jelent Európa szerte – mondta Gideon Taylor, a WJRO operációs igazgatója, aki a vagyoni kárpótlás kérdésével foglalkozik Közép- és Kelet-Európában. „Bár hosszú idő telt el, a jelenlegi állás szerint a vagyontárgyak nem kerültek teljes egészében vissza a jogos tulajdonosokhoz. Az 1945 komoly üzenet a közvélemény felé.”

Jehuda Evron, egy romániai holokauszt túlélő mondta a film kapcsán: „Sokan nem tudnak a zsidókat a holokauszt után ért igazságtalanságokról. Több millió zsidó esett áldozatul, és leszármazottaik mindmáig igyekeznek visszakapni az őket megillető vagyont.”

Taylor kijelentette: „Bár a kárpótlás nem képes pótolni a veszteséget, de szimbolikusan igazságot szolgáltathat, helyre teszi a történelmi tényeket és segíti a nácizmus áldozatait abban, hogy életük hátralévő részét méltóságban éljék le.”

WJRO által alapított Igazság Díját olyan személyeket és szervezetek kapják, akik és amelyek jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a holokauszt túlélőinek és családjaiknak igazságot szolgáltassanak. A díjazottak elkötelezettek, állhatatosak és bátrak kell legyenek annak biztosításában, hogy a holokauszt túlélők méltóságban és jólétben éljenek az egész világon, és a soá emléke ne menjen feledésbe.

Rudolf Péter, Terhes Sándor, Szabó Kimmel Tamás (Fotók: Katapultfilm / Szilágyi Lenke)

A filmet, mely már korábban is számos nemzetközi díjat kapott, és immár több mint harminc országban forgalmazzák, a Magyar Nemzeti Filmalap mellett a WJRO egyik tagszervezete, a Conference of Jewish Material Claims Against Germany is anyagi támogatásban részesítette. A filmhez magyar és angol nyelvű tananyag  készült, melyet a világ számos pontján használnak a pedagógusok.

Bassa László a WJRO híre nyomán

 

[popup][/popup]