Az 1944-es könyvbezúzásra emlékeznek ma délután az Ünnepi Könyvhéten

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

75 évvel ezelőtt, 1944. június 16-án az egykori Budafoki Papírgyárban Kolosváry-Borcsa Mihály belügyi államtitkár, az Országos Magyar Sajtókamara elnöke kezdte meg a zsidó szerzők könyveinek megsemmisítését. Erről emlékezik meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület az Ünnepi Könyvhéten.

 Kolosváry-Borcsa Mihály a zúzógépbe hajít egy kötetet

„Hivatalos jelentések szerint a szertartáson 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be. A propagandacéllal lefilmezett esemény során 447 627 könyvet, 22 teljesen megrakott tehervagon rakományát semmisítették meg.

Különösen szomorú, hogy elsőként annak a Kiss Józsefnek a verseskötettét hajították be a zúzdába, aki 1867-ben verssel köszöntötte a zsidókat teljes egyenjogúsággal befogadó magyar hazát.

Erről a gyászos eseményről emlékeznek meg ma egy irodalmi perfomance keretében, amikor képeken idézik fel az egykori eseményt és felolvasást tartanak a megsemmisített művekből, az irodalom és a humánum erejét mutatva meg a barbárság felett. A gyászos évforduló ebben az évben az Ünnepi Könyvhét zárónapjára esik.

A felolvasást június 16-án, vasárnap 14 és 17 óra között tarják a Dunakorzón, Shakespeare szobránál.

Az egykor nem kívánatos szerzők műveiből a Színművészeti Egyetem és a Magyar Versmondók Egyesülete tagjai, ismert színészek és a helyszínen dedikáló írók, költők olvasnak fel részleteket.

Amennyiben Őn is úgy gondolja, hogy hitet kell tennie a humanizmus mellett, jöjjön és olvasson fel egy tetszés szerint kiválasztott részletet bármelyik szerzőtől. Íme, egy rövid részlet a betiltott írók névsorából. Békeffy László, Füst Milán, Gábor Andor, Kiss József, Szép Ernő, Molnár Ferenc, Nóti Károly, Bródy Sándor, Felix Salten, Stephan Zweig, Egon Ervin Kisch.

Címkék:Kolosváry-Borcsa Mihály, zsidó írók

[popup][/popup]