Ausztria vállalja az osztrák államot érintő felelősséget a holokausztért

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztria holokausztban viselt felelősségéről beszélt Alexander Van der Bellen osztrák államfő Jeruzsálemben hétfői, Reuven Rivlin izraeli elnökkel folytatott megbeszélésén – jelentette a helyi média.
A hivatalos fogadtatás után a két ország kapcsolatának erősítéséről, valamint a térség gondjairól tárgyalt a két államfő. Rivlin Izrael és a zsidó nép igaz barátjának nevezte osztrák kollégáját, és reményét fejezte ki, hogy a két ország együttműködése jót tesz gazdaságaiknak és az egész világnak.

Van der Bellen és Reuven Rivlin izraeli elnökFotó: GALI TIBBON/AFP

Van der Bellen Jeruzsálemben ismét arra kérte az izraeli államfőt, hogy Jeruzsálem enyhítsen az FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) minisztereivel szembeni bojkottján, és fogadja Karin Kneissl külügyminisztert.

Az osztrák elnök az államelnöki rezidenciáról a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumba látogat. Már korábban ígéretet tett, hogy Ausztria kormánya harcolni fog az antiszemitizmus ellen, és biztosítja az ország zsidó közösségének nyugalmát.

„Ausztria és Izrael osztozik különleges történelmében. A függetlenségi nyilatkozat megemlékezik Theodor Herzlről (Herzl Tivadarról), a nagy osztrákról, a zsidó állam megálmodójáról és szellemi atyjáról” – mondta Van der Bellen.

„A történelem borzalmai is összekötnek minket. Több tízezer osztrák zsidót gyilkolt meg a náci rendszer, mely sokakat másokat elüldözött. Ausztria vállalja az osztrák államot érintő felelősséget a holokausztért”- tette hozzá.

Hétfői tárgyalásai előtt az államfő felkereste Jeruzsálem óvárosában a Siratófalat, ahol imádkozott, és kívánságát tartalmazó cédulát helyezett el az ősi kövek közé

Címkék:Ausztria, holokauszt, Van der Bellen

[popup][/popup]