Ausztrál őslakosok a palesztinok jogaiért

Írta: metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Ausztráliában most éppen akörül csapnak össze az indulatok, hogy nem sérti-e az őslakosokat Ausztrália Napjának megünneplése.

Invasion Day rally 2024: thousands gather at protests in Melbourne, Sydney and across Australia

People in Australia’s major cities have gathered to attend Invasion Day rallies. Footage from rallies across Australia shows signs with ‘stop deaths in custody’, treaty slogans, Indigenous flags, ‘Free Palestine’ messages and Palestinian flags. Subscribe to Guardian Australia on YouTube and hit the bell to see new videos ► http://bit.ly/gdnaustraliasubs Indigenous activist Gary Foley tells crowds Palestinian protesters were invited to march in rallies this year.

Ha egy nemzetként akarunk tovább élni, akkor minden ausztrálnak meg kell értenie és tudomásul kell vennie gyarmati múltunk történetét”– vonja le közös tanulmányának végkövetkeztetését három ausztráliai egyetem öt kutatója a Conversation magazinban.

Kétszáztizenhat éve január 26-án tartják meg Ausztrália Napját, arra a napra emlékezve, amikor az első, foglyokat és telepeseket szállító flotta kikötött, és ezzel 1788-ban létrejött az új brit gyarmat. A szerzők egyetértenek a baloldali és őslakos-szervezetekkel abban, hogy nekik ez gyásznap. Az idén különösen keserű volt a tiltakozás az ünnepen, mert tavaly októberben népszavazáson bukott el az alkotmánymódosítás, amely külön bizottságot állított volna fel az Őslakosok Hangjának címe alatt. További ok volt, hogy az „Invázió Napján” rendezett tiltakozó gyűléseken az Izraellel szembeni palesztin vádak is hangot kaptak. A kutatók kétezerötszáz nem őslakos ausztráltól tudakolták, hogyan vélekednek a vitatott kérdésekről, például arról, hogy Ausztrália Napja maradjon-e január 26-án, és egyben azt is kérdezték, mit tudnak az őslakosság történetéről (valójában az őslakosok panaszainak és a válaszul bevezetett reformoknak az elmúlt nyolcvan évéről). Az derült ki, hogy minél többet tudnak, annál inkább helyeslik a további változások követelését. Persze lehet, hogy a logikai összefüggés éppen fordított: mivel baloldaliak, jobban érdeklődnek az őslakosok követelési iránt.

Ausztrália woke-jai a mai erkölcsöket kérik számon a kétszáz évvel ezelőtti embereken” – vélekedik minderről Tom Switzer libertárius sidney-i politológus az American Conservative hasábjain.

Switzer arra hívja fel a figyelmet, hogy a 18. század végén Ausztrália nem kerülhette el a gyarmatosítást. Csak az volt a kérdés, britek, vagy hollandok, spanyolok, franciák vagy japánok lesznek-e a gyarmatosítók. Switzer korántsem akar a gyarmati korban elkövetett erőszakos és tömeges bűnök védelmére kelni. Csak azt jegyzi meg, hogy a gyarmati elnyomásból mára egy toleráns, sokszínű jogállam született, amelyet nem lenne célravezető lerombolni, márpedig szerinte a baloldal pontosan ezt tenné, ha elérné, hogy Ausztrália egyetlen elítélendő folyamatnak minősítse az ide vezető utat.

 

Metazin.hu

[popup][/popup]