Auschwitzot már 1944-ben lefényképezték, csak nem tudtak róla

Írta: index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A szövetséges légi felderítés már 70 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 25-én készített olyan felvételeket Auschwitz-Birkenauról, amelyeken a rámpáról a gázkamrák felé menetelő rabok is láthatók. A képeket azonban nem értékelték ki, elsüllyedtek az archívumban. 34 évvel később találta meg őket két CIA-s.

Auschwitz 19440825 forras indexhu

Az Auschwitz-Birkenauról 1944. augusztus 25-én készült légi felvétel alsó részén látható a rámpa, ahol egy tehervonat (boxcars) áll. Ettől jobbra látható egy embercsoport (prisoners on way to gas chambers), amely feltehetően a gázkamrák felé tart. (forrás: index.hu)

A szövetségesek már korábban is készítettek felvételeket Auschwitzról és környékéről. De nem a halálgyárra voltak kíváncsiak, hiszen arról akkor még nem tudtak. Az angol hírszerzés 1944 elején információkat kapott az IG Farbenhez tartozó Buna Werke Auschwitz-Monowitzban működő hatalmas gyáráról.

A Die Welt cikke szerint a szövetségesek abban az időben összehangolt csapásokat akartak mérni a nácik üzemanyag-utánpótlására. Mivel a Buna Werke-gyárban gumit és folyékony üzemanyagot állítottak elő, a gyár előkelő helyen szerepelt a bombázásra kijelölt célpontok listáján.  A monowitzi (ma Monowice) gyárat több tízezer zsidó kényszermunkás építette. Itt működött az Auscwitz III-nak nevezett munkatábor is.

A szövetséges dél-afrikai légierő Dél-Olaszországban állomásozó gépei kapták a feladatot, hogy a gyárat és környékét felderítsék. A felderítő gépek először 1944 április 4-én repültek el a terület felett. A gépek már akkor csináltak képeket a gyártól 3 km-re lévő auschwitzi főtáborról (Auschwitz I). Ez azonban nem nagyon érdekelte az elemzőket, mert a fotókon láthatóan nem volt célpontnak kijelölhető gyár.

1944. május 31-én ismét elrepültek a felderítők a terület felett. Ekkor 8500 méter magasból három kép is készült az Auschwitz I-nél többszörösen nagyobb területen elhelyezkedő Auschwitz-Birkenau táborról is (Auschwitz II). Mivel ezeken a képeken is csak barakkokat lehetett látni, és nem ipari termelésre alkalmas üzemet, a képeket elemző részleg ezeket is félretette.

Hogyhogy nem vették észre az elemzők a haláltáborokat?

Nem azt keresték: a fényképeket elemzők feladata az volt, hogy konkrét bombázási célpontokat és más fontosnak gondolt információval bíró pontokat találjanak, márpedig a koncentrációs táborok nem tartoztak ezek közé, ellentétben az összevont csapatokkal, fegyverekkel, raktárakkal, építkezésekkel – írja tanulmányában Dino Brugioni.

A kutató a képek alapján állítja: egyértelmű, hogy az elemzők a gyárral és a termelést ért kárral foglalkoztak, még utalást sem tettek Auschwitzra vagy Birkenaura. Az elemzők között külön csoportok foglalkoztak a bombatalálatok, vasutak, kikötők, radarok, repülőterek és katonai építmények elemzésével, a koncentrációs táborok elemzése nem volt elkülönített feladat.

Lényeges a prioritások szempontjából, hogy napi 25 ezer negatívból és 60 ezer képből még napi 24 órás munka esetén is szelektálni kellett. Csak a normandiai partraszállás előkészítésére félmillió fényképelemző munkaóra ment rá. A legfontosabb célpontok kapták a legtöbb figyelmet, köztük a repülőgép- és tengeralattjáró üzemek.

Azt is fontos tudni, hogy az elemzők körülbelül négyszeres, bizonyos esetekben hétszeres nagyításra alkalmas eszközöket használtak (ezt egy asztali nagyító is tudja). Az auschwitzi képeket akár harmincötszörös méretre is kinagyíthatták volna.

A monowitzi gyár bombázását a partraszállás miatt elhalasztották, de 1944. június 26-án, augusztus 25-én és szeptember 8-án újra fényképezték a környéket. 1944. augusztus 25-én készültek el az első olyan képek Auschwitz-Birkenauról, amelyeken kissé életlenül, de már az is látható, amint egy hosszú tehervonat-szerelvénytől egy (feltehetően zsidó foglyokból álló) embercsoport vonul egy szögesdrótokkal elválasztott úton a gázkamrák és a krematóriumok felé. A képeken a tábor területén két helyen is látható, amint ugyancsak feltehetően zsidó kényszermunkások csoportja vonul valahova.

A teljes cikk itt olvasható.

 

[popup][/popup]