Átmenetileg elhalasztották Biden és Bennett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Átmenetileg elhalasztották Joe Biden amerikai elnök és Naftali Bennett izraeli miniszterelnök amerikai idő szerint csütörtök délelőttre tervezett találkozóját az afganisztáni robbantások miatt – közölte a Fehér Ház és egy izraeli tisztségviselő.

Bennett, aki már szerdán is az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben tartózkodott, helyi idő szerint csütörtökön délelőtt találkozott volna Bidennel, azonban – hírügynökségek szerint – az amerikai elnök kérte a találkozó elhalasztását, ugyanis jelenleg a kabuli repülőtéren történt, több halálos áldozattal járó robbantások ügyében egyeztet.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli forrás arról számolt be, hogy a tárgyalásokat várhatóan még a nap folyamán megtartják, de pontos időpontról nem egyeztek meg.

Az izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatásra készült. Korábban kiadott közleményében azt írta, hogy a Bidennel folytatott tárgyalások középpontjában az Izrael és Irán közötti fokozódó feszültség lesz.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán fogadta az izraeli miniszterelnököt. Blinken és Bennett tárgyalt többek között a vízummentességi programról. Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője azt mondta: mindketten “egyetértettek annak fontosságában, hogy Izrael bekapcsolódjék a vízummentességi programba, amely mind az amerikai, mind az izraeli állampolgárok számára előnyös lenne”.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője még szerdán kijelentette, hogy Biden várja a találkozót az izraeli kormányfővel. A tárgyalásokon olyan témákat is érinteni fognak, mint a koronavírus-járvány és a regionális biztonsági kérdések -tette hozzá Psaki.

Az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell szintén tárgyalt szerdán az izraeli miniszterelnökkel. McConnell a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy ő és Bennett “közös kihívásokról” beszéltek, beleértve “a globális terrorizmust, az antiszemitizmust és Irán veszélyes törekvéseit”.

 

A 24.hu tudósítása szerint robbanás az afgán főváros, Kabul repülőterénél történt – közölte csütörtökön John Kirby, a Pentagon szóvivője. A robbanás a reptér egyik kapujánál történt, ahol főképp amerikai és brit katonák irányították a vízummal rendelkezők evakuálását.

A tálibok tájékoztatása szerint

legalább 13-an meghaltak, a halálos áldozatok között gyerekek, nők és külföldiek is vannak.

John Kirby egyelőre annyit erősített meg, hogy több halott van.

Az amerikai kormány több tagja arra célzott, hogy a háttérben az ISIS-Khorasan csoport (ISKP) állhat a támadások mögött, állítja a Reuters.

A Talibán elítélte a robbantást.

A Pentagon szóvivője azt is írta, hogy legalább két robbanás volt, az áldozatok között pedig amerikaiak és civilek is vannak.

A Guardian szerint eddig hatvanan kerültek kórházba a robbantás okozta sérülésekkel.

A Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbanás öngyilkos robbantásos merénylet miatt következett be.

Az incidensről tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt is a Fehér Házban.

Az olasz védelmi minisztérium szerint nem sérültek meg olaszok a robbanásban. Olaszország katonái is biztosítják a repteret. A brit hadsereg szintén azt közölte, hogy nincsenek brit katonai áldozatok.

A Reuters azt írja, az amerikai kormány aggódik, hogy további támadások lehetnek a mostani két robbantás után.

 

MTI/24.hu

[popup][/popup]