Átlagos nap az ENSZ-ben: hat Izrael-ellenes határozatot fogadtak el

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ENSZ Közgyűlése pénteken New Yorkban hat Izrael-ellenes határozatot fogadott el, kettő közülük figyelmen kívül hagyja a zsidóság kötődését a Templom-hegyhez.

Az első számú határozat Jeruzsálemről, mely 148 igen, 11 nem és 14 tartózkodással jóváhagyásra került, elutasította a város fölötti izraeli szuverenitást.

UN Watch on Twitter

The resolution titled “Jerusalem,” which uses only the Islamic term “Haram al-Sharif” to describe the Temple Mount, was adopted by a vote of 148 – 11 – 14. Australia, Canada, Guatemala, Israel, the U.S. and six others voted against: https://t.co/XwMjqzLRbr

Mind ez, mind a második még nagyobb nemzetközi támogatást nyerő szöveg – 156 igen, 8 nem és 12 tartózkodás – a zsidóság legszentebb helyére – a Templom-hegyre – csak a muszlim nevén al-Haram al-Sharifként hivatkozott.

Izrael mindeközben arra törekszik, hogy nemzetközi támogatást szerezzen Jeruzsálem szuverenitását illetően.

Egy harmadik, 99 igen, 10 nem és 66 tartózkodás mellett jóváhagyott szöveg felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki a Golán-fennsíkról.

Az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália mind a hat határozatra nemmel szavazott. Az ENSZ Közgyűles évente szavazásra bocsát mintegy 20 Izrael ellen irányuló határozatot.

“A válságok korában vagyunk, ezek a válságok a Közel-Keleten és az egész világon tombolnak. Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy ezekkel a válságokkal foglalkozna, az ENSZ inkább elfogult határozatok megszavazásával tölti az időt,”- mondta Noa Furman Izrael állandó képviselőjének helyettese.

Furmant különösen az a két állásfoglalás aggasztotta, amelyek figyelmen kívül hagyják a Templom-hegy zsidó és keresztény vonatkozását.

“Ez a mulasztás szándékos volt. Ez újabb példát szolgáltat a palesztinok részéről annak elutasítására, hogy elismerjék a zsidóság és a kereszténység történelmileg bizonyított kapcsolatát a Templom-hegyhez és Jeruzsálem egészéhez.”

“A nemzetközi közösségnek nem szabad részt vennie a történelem ilyen nyilvánvaló megtagadásában. Nem szabad megengedjék az ilyen otromba, Izrael legitimitásának megfosztására irányuló kísérleteket,” – mondta Furman.

Az Európai Unió, amely támogatta mindkét szöveget, figyelmeztetett, hogy megszakíthatják ezt a hagyományt, hacsak nem változtatnak a jeruzsálemi szent helyekre vonatkozó szövegeken.

Az EU nevében nyilatkozó osztrák képviselő szerint az EU hangsúlyozta, hogy “a Jeruzsálem szent helyeivel foglalkozó határozatokban fel kell tüntetni a három monoteista vallás fontosságát és történelmi jelentőségét”.

Teljes cikk

[popup][/popup]