Átadták az idei Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Hat személy illetve szervezet vehette át az elismerést.

Kitüntetést kapott Bíró András alternatív Nobel-díjas újságíró. Bíró András az elnyomott helyzetű falusi közösségek felzárkóztatására irányuló külföldi szakmai munkájának tapasztalatait hasznosította a hazai falusi roma közösségek felzárkóztatásánál. Létrehozta az Autonómia Alapítványt Magyarországon, amely elsőként foglalkozott roma civil szervezetek fejlesztésével.

Kitüntetést kapott Czinder Antal festő, grafikus, érem- és szobrászművész, akinek tanulmányait neves mesterek segítették, mások mellett Kisfalusi Strobl Zsigmond, Ferenczy Béni, Pátzay Pál. 1962 óta folyamatosan állítják ki műveit egyéni és csoportos kiállításokon. Az 1990-es évek közepén csatlakozott az egyesület munkájához, több budapesti köztéri Wallenberg-tábla is az ő munkája. Humánus elkötelezettségű művész, kritikusan tekint a világ dolgaira, határozottan fellép mindenfajta megkülönböztetés ellen, kiemelten a cigánykérdés anomáliái ellen – írták.

Díjat kapott Bakó Béla – Pál atya – ferencesrendi szerzetes. Az erdélyi születésű Bakó Béla papi tevékenysége után 1990-ben kérte felvételét a ferences rendbe, ahol 1994-ben végleges fogadalmat tett. Intenzíven tevékenykedik a cigánypasztorációs és börtönmissziós szolgálatokban. Marosvásárhelyen szegénykonyhát működtet, 1998-tól félárva, árva, elhagyott gyermekeket gondoz. Elsősorban önerőből próbálja előteremteni a munkájához nélkülözhetetlen forrásokat.

Az Ame Panzh (“Mi Öten”) – Tv Baxtalo közössége öt roma fiatalt takar, akik létrehoztak egy különálló online teret, amelyben megszólalhatnak, mivel egyre inkább úgy érezték, az általuk képviselt vélemények nem kapnak figyelmet a magyar médiában és az értelmiségi beszélgetésekben. Műsoraikban nem provokálnak, hanem gondolkozásra és talán cselekvésre inspirálnak – fogalmaztak, méltatva a díjazottakat. A fiatalok magasan kvalifikált, művelt, tájékozott világlátásukkal, bátor hangjukkal szinte előzmények nélkül robbantak be a roma közéletbe, amelynek ma már nélkülözhetetlen tényezői – írták.

Díjat kapott Kissné Balázs Barbara szociális munkás, aki az Élet Menete Alapítvány megalapítása óta önkéntes tagja a közösségnek. Szervező, csoportvezető, oktató. A Baptista Teológiai Akadémián szerzett diplomát. A roma holokauszttal foglalkozó projektek keretében csoportokat szervez és vezet Auschwitz-Birkenauba a nemzetközi roma holokauszt emléknap alkalmából. Roma származású, tudja, hogyan lehet oktatni a roma fiatalokat és bevonni őket is a munkájába.

Díjban részesült Horváth István Zoltán protonotárius kanonok, esperes. Horváth István Zoltánt 1991-ben szentelték pappá Esztergomban. 1997-2001 között prefektus és tanár Esztergomban az Érseki Papnevelő Intézetben és a Hittudományi Főiskolán, 2016-tól protonotárius kanonok. Évek óta lehetőséget ad a Keresztény-Zsidó Társaságnak keresztény-zsidó-iszlám oktatás, előadások megtartására, és támogatja tevékenységüket. Kiemelten fontos a szerepe a terézvárosi templom embermentő hagyományainak feltárásában és ápolásában – olvasható az egyesület közleményében.

 

Címkék:Raoul Wallenberg díj, Raoul Wallenberg Egyesület

[popup][/popup]