Átadták a felújított várpalotai zsinagógát – képtárként működik tovább

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közösségi térként, a kultúra szentélyeként működhet tovább az egykori várpalotai zsinagóga – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a felújított épület hétfői ünnepélyes átadásán.

A felújított, képtárként tovább működő egykori várpalotai zsinagóga az átadóünnepség napján, 2023. december 18-án. (Fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

A tárcavezető az eseményen emlékeztett, hogy a helyi zsidóságot ugyan megsemmisítették a második világháborúban a nácik és a nyilasok, de az egykori közösség emlékét megőrizték az utánuk jövő generációk.

Navracsics Tibor elmondta, az immár kiállítótérként funkcionáló épület jól illeszkedik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatába, ugyanakkor nemcsak egymás felé nyit ablakot, hanem a múlt felé is, hirdeti az elődök emlékezetét és dicsőségét.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy az EKF adta lendület a jövőben is megmarad, ami további muníciót biztosítana a térség társadalmi és kulturális életének.

Az egykori zsinagóga képtárként működik tovább, az épületben hazai és külföldi kiállítások, koncertek, irodalmi estek is rendszeresen helyet kapnak majd.

Müller Mihály, az EKF sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, az átalakítást 600 millió forinttal támogatta az Európai Unió, ezt saját forrásból százmillióval egészítette ki Várpalota önkormányzata.

Az épület átadása zárja az EKF-program égisze alatt a Bakony-Balaton régióban megvalósított tizenkilenc infrastrukturális fejlesztést. Ezek között volt a balatonfüredi Modern Műtár kiállító- és közösségi tér létrehozása, az ajkai Kriptongyár felújítása és többfunkciós élményközponttá alakítása, valamint a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház megvalósítása Salföldön. Az EKF-program célja volt, hogy Veszprém és a térség korábban fontos, de mára eredeti funkciójukat elveszítő épületeit új, elsősorban kulturális funkciókkal töltsék meg. (MTI)

[popup][/popup]