Átadták a felújított mádi Rabbiházat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Átadták a megújult mádi Rabbiházat csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nagyközségben. Az épület a Csodarabbik útja elnevezésű észak-magyarországi zsidó zarándokút kezdő és befejező állomása.

Mád, 2016. július 21. Köves Slomó, az EMIH vezetõ rabbija (b), Joel Ehrenreich rabbi (b2) és Naftoli Ehrenreich rabbi, az utolsó mádi rabbi, Ehrenreich Eliezer fia (b3)  a Mádi Rabbiház avatóünnepségén 2016. július 21-én. A rabbiház a Tokaj-hegyalja zsidó kulturális örökségi helyszíneit összekötõ zarándokút fejlesztése részeként újult meg. Az összesen 525 milliós projekthez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 460 millió forint európai uniós támogatást kapott. MTI Fotó: Komka Péter

Köves Slomó, az EMIH vezetõ rabbija (b), Joel Ehrenreich rabbi (b2) és Naftoli Ehrenreich rabbi, az utolsó mádi rabbi, Ehrenreich Eliezer fia (b3) MTI Fotó: Komka Péter

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a helyi zsinagógában megtartott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy mindenkit köszönet illet, aki segítette a rabbiház megújulását, a legnagyobb hálával azonban azoknak tartozik a zsidó közösség, akik megőrizték szellemi örökségét, és akik ma sem hagyják “kialudni a Tóra lángját”.

A vezető rabbi felidézte, egyes feljegyzések szerint már 1609-ben járt borkereskedéssel foglalkozó zsidó ember Mádon, 1726-ból hivatalos adat is van arról, hogy Mádnak volt zsidó lakosa, 1836-ban pedig már nyolc zsidó család élt a településen. Kitért arra, hogy Tokaj-hegyalja a magyarországi zsidó spiritualizmus, a magyar haszidizmus bölcsője.

mad

A rabbiház épülete

Ismertetése szerint a most felújított rabbiház létrehozása Amram Blum rabbi (1864-1881) kinevezésének feltétele volt. A rabbi munkaszerződésében ugyanis rögzítették, biztosítania kell, hogy mindig legalább tíz zsidó fiatal tanulmányozza a Tórát. A közösség pedig ezért cserébe eltartotta a rabbinövendékeket, “bóhereket”.

Köves Slomó szólt arról is, hogy a mádi zsidóság a helyi közösség életében is részt vett. Egyes feljegyzések szerint 300 forinttal támogatták az 1848-as szabadságharc katonáit, részt vettek az első világháborúban, a 30-as évek elején pedig gyűjtést szerveztek az világháborús hősök emlékművére. A holokauszt idején, 1944-ben a teljes közösséget elhurcolták.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány együttműködésre és folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó szervezetekkel, valamint támogatja vallási és társadalmi munkájukat.

Mád, 2016. július 21. A Mádi Rabbiház avatóünnepsége 2016. július 21-én. Az összesen 525 milliós projekthez az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 460 millió forint európai uniós támogatást kapott. MTI Fotó: Komka Péter

Köves Slomó beszél a Mádi Rabbiház avatóünnepségén. MTI Fotó: Komka Péter

Az ünnepség végén elhelyezték a rabbiház ajtófélfáján a mezüzét, az isteni gondviselést jelképező imatekercset. Az eseményen részt vett mások mellett Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára és Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.

A Mádi Rabbiház a 150 kilométeres, Tokaj-hegyalja zsidó kulturális örökségi helyszíneit összekötő zarándokút fejlesztésének keretében újult meg. Az összesen 525 milliós projekthez az EMIH 460 millió forint európai uniós támogatást kapott.

A beruházás részeként a háromszintes, nyolcszáz négyzetméteres épületben helyet kapott egy interaktív kiállítás, amely az egykor a környéken élő zsidó családok életét, a zsidó folklór elemeit mutatja be. A látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos zsidó közösség mindennapjaiba, megismerhetik a csodarabbik tanításait, képet kaphatnak a hagyományos zsidó oktatásról, hitéletről és az imák jelentőségéről.

A rabbiházban a kiállítótér mellett kialakítottak egy 32 ember befogadására alkalmas zarándokszállást is, amely vallási hovatartozástól függetlenül fogadja a jövőben a zarándokokat, turistákat, továbbá gyerektáborok, ifjúsági és közösségi rendezvények helyszíneként is szolgál majd.

 

Címkék:avatás, EMIH, Mád, rabbiház

[popup][/popup]