Átadták a felújított debreceni Kápolnás utcai zsinagógát

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsinagoga_Debrecen_576_Kapolnasi_utcaMegújult a debreceni Kápolnás utcai zsinagóga: a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében felújított templomot szombat este avatták fel.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke elmondta: a vallási turizmus erősítésére pályázaton nyert 1,8 millió eurós európai uniós forrásból felújították a nagyváradi cion zsinagógát és a debreceni Kápolnás utcai status quo zsinagógát.
Reményét fejezte ki, hogy a magyar-román határ két oldalán élő zsidó közösségek együttműködésében ez “nem utolsó fázis volt, hanem alapkőletétel”, vagyis a jövőben kiszélesedik a debreceni és a nagyváradi zsidóság együttműködése.
Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere utalt arra, hogy a közelmúltban újult meg a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagóga is az imaházzal és a kóser vágodával, “van tehát már mit bemutatni” a zsidó negyedben.
A zsidó közösség fejlődésével Debrecen is fejlődik – tette hozzá, a tervek között említve meg a zsidó múltat bemutató múzeum létrehozását, amelyet támogat a város.
Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: ezekkel a fejlesztésekkel megteremtették a zsidó hitélet gyakorlásának méltó feltételeit Debrecenben.
Ehhez kellett a két ország – Magyarország és Románia – összefogása – mondta, és reményét fejezte ki, hogy az új európai uniós költségvetési ciklusban ilyen célokra rendelkezésre álló 232 millió euró felhasználásával tovább fejlődhetnek a határ két oldalán lévő megyék.
Pajna Zoltán utalt arra, hogy folyamatban van a hajdú-bihari értéktár összeállítása, és újabb pályázati lehetőségekkel megkezdődhet a határon inneni és túli értékek “összefésülése”.
A projekt záró rendezvényén köszöntötték Horovitz Tamást, a  DZSH elnökét, akit múlt vasárnap a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnökévé választottak.

 

[popup][/popup]