Ashkenazium – új mesterszakos judaisztika képzés indul Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Szeptemberben mesterszakos Zsidó tanulmányok képzés indul Budapesten. Az EMIH kezdeményezésére, a Milton Friedman Egyetem keretein belül megvalósuló Ashkenazium Intézet angol nyelvű MA kurzusain a legnevesebb amerikai és izraeli egyetemekről érkező vendégprofesszorok előadásait is hallgathatják majd a magyar és külföldi diákok” – szól az EMIH sajtóközleménye.

Az Ashkenazium emblémája: Tóravért Kisvárdáról (1870 körül)

“Az EMIH, a hazai felsőfokú judaisztika oktatás színvonalának emelése céljából, a Milton Friedman Egyetemen belül létrehozza az Ashkenazium Intézetet, amely első lépésként önálló mesterszakos vallástudományi képzést indít. Az angol nyelvű MA szak 2021 szeptemberében kezdi meg működését.

A név az európai zsidóság hagyományos „askenáz” megnevezésére utal, ugyanis az Intézet – a világon először – a zsidó tanulmányokon belül, kifejezetten az európai zsidóság szellemtörténetével és kultúrájával foglalkozik majd. A magyar és külföldi hallgatók a zsidó vallásfilozófiával, kánonjogtörténettel és misztikával foglalkozó rabbinikus tárgyakat hallgathatnak, továbbá nagy hangsúlyt kap a szekuláris európai zsidó irodalom és filozófia ismertetése is.

A Yale, a Harvard, University of California, a New York-i Touro College, az izraeli Bar-Ilan és a Tel Aviv University, valamint a német Bergische Universität Wuppertal egyetemről érkező neves vendégprofesszorok garantálják, hogy a résztvevők a régióban egyedülálló, világszínvonalú judaisztikai képzést kapjanak. Az Ashkenazium dékánja, Dr. Michael Chighel filozófus professzor elmondta, hogy a magyar hallgatók jelentős tandíjkedvezményt kapnak, de a külföldi jelentkezők is nagyon kedvező feltételekkel tanulhatnak judaisztikát Budapesten. Az Ashkenazium campusa a pesti belvárosban lesz, ennek kialakítása is hamarosan megkezdődik.

A képzésre az Ashkenazium honlapján lehet jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2021.07.30.

Michael Chighel professzor Torontóban és más kanadai egyetemeken végezte filozófiai tanulmányait, csaknem tíz éven át Bécsben tanított judaisztikát. Tudományos érdeklődése középpontjában az európai filozófusok állnak, azon belül is Martin Heidegger és Emmanuel Levinas munkásságával foglalkozott. Chighel „Kabale” című könyve, amely Heidegger és a judaizmus kapcsolatával foglalkozik, a 2020-as év egyik filozófiai szenzációja volt” – fogalmaz az EMIH közleménye.

[popup][/popup]