Artur Palyga: A zsidó – ősbemutató

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Magyarországi ősbemutató: 2014. március 7-8. 19h, Szkéné Színház
További előadás: március 27. 19h, Szkéné Színház

Öt különböző korú, hátterű és intelligenciájú személy (iskolaigazgató, lengyel- és angoltanárnő, testneveléstanár és egy katolikus pap) egzisztenciális érdekből – a jövő érdekében – kell, hogy szembesüljön a múlttal, egy tanári szoba jól ismert és remekül ábrázolt keretei között. Az együtt töltött idő észrevétlenül világítja meg azokat a folyamatokat, amelyek ebbe a helyzetbe sodorták őket. Szép lassan elkerülhetetlenné válna a nyílt állásfoglalás, ami helyett valami egészen más történik. Senki nem akar áldozat lenni…
A lengyel Artur Pałyga darabja saját népét készteti a történelmi múltjával való számvetésre.
Vajon mi hol tartunk ezen az úton?

zs_op_20

Az igazgató szerepében Mucsi Zoltán (fotók: Mészáros Csaba)

Részlet a drámából:
IGAZGATÓ: Abból kell kiindulnunk, hogy vendégünk lesz. Nagyon fontos vendégünk, tisztelt kollégák. Nagyon, nagyon fontos. Ott a Szentföldön nem akárkik laknak. Tudják maguk, micsoda vagyonokkal rendelkeznek?
LENGYELTANÁRNŐ: Az evangéliumokban nem mindnyájan.
IGAZGATÓ: Azóta sok minden megváltozott, kollegina.

Artur Pałyga (1971.)
A krakkói Jagelló Egyetem lengyel irodalom és nyelvészet szakán diplomázott, emellett tanítóképző főiskolát végzett zenei nevelés szakirányon. Jelenleg Bielsko-Białaban él, ahol a Teatr Polskiban dolgozik, verseket és dalokat ír, a Teatr Gordzki szervezettel együttműködve fogyatékkal élőket tanít, egyetemi lapot szerkeszt,  cikkeket ír a Przyjaciel Pies c. folyóiratba. Emellett a Civil Kreativitási Központban is tevékenykedik, ahol többek közt felolvasószínházat vezet.
A zsidó 2008-ban elnyerte a III. Raport Kortárs Lengyel Drámafesztivál fődíját Gdyniában. Kísérletező kedvű alkotó, számos drámája a színészekkel és rendezőkkel való közös alkotófolyamat eredménye, így készült a Semmi, ami emberi a lublini Scena Prapreier InVitroban és A zsidó Tadeusz Słobodzianek Dráma-laboratórium műhelymunkáján, a Wodzirej.
Eddig megjelent 11 drámáját rendszeresen játsszák a lengyel színházakban.

Nézőművészeti Kft.
Az idén 5 éves Nézőművészeti Kft-nek (tagjai: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Katona László, Kovács Krisztián és Gyulay Eszter) A zsidó a 11. bemutatója. Ezek közül jelenleg is repertoáron van 8 előadás, több helyszínen is, amelyekkel rendszeresen fellépnek az ország különböző fesztiváljain és színházaiban, osztálytermi előadásaikkal pedig rendszeres vendégei nem csak a budapesti, de vidéki iskoláknak is. A Szkénében, a Szkénével koprodukcióban ez lesz a 3. bemutatójuk (A gondnok, Bivaly-szuflé). A társulat tagjait ezúttal Egri Kati, Sárközi-Nagy Ilona és Tamási Zoltán egészítik ki. Szabó Máté rendezőnek, aki jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja, a Havanna és A gondnok után ez a 3. munkája a társulattal. A zsidót felolvasószínház formájában áprilisban már láthatta a közönség a III. Gólem Fesztiválon, szintén Szabó Máté rendezésében.

zs_op_26

Kép az olvasópróbáról

Szereposztás:
Stefan, igazgató: Mucsi Zoltán
Jadzia, lengyeltanárnő: Egri Kati
Agnieszka, angoltanárnő: Sárközi-Nagy Ilona
Wojciech, tesitanár: Katona László
Krisi atya: Tamási Zoltán
Fordította: Pászt Patrícia
Díszlet- és jelmeztervező: Cseh Renátó
Fény: Mervel Miklós
Asszisztens: Fábián Ilona
A rendező munkatársa: Gyulay Eszter
Rendező: Szabó Máté
Szakmai támogató: Gólem Színház

a Nézőművészeti Kft. és a Szkéné Színház közös előadása

[popup][/popup]