Arab, mohamedán és cionista – ő az izraeli hadsereg legmagasabb rangú muzulmán tisztje

Írta: Dan Dimant / zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

Ala Wahib úgy jellemzi magát, mint „izraeli cionista arab”.

ala-wahib-230x140Az utóbbi hetekben Izraelben sokan megkérdőjelezik az arab-zsidó együttélés lehetőségét. Annak ellenére, hogy az együttélés a mindennapok gyakorlata. Zsidók és arabok együtt dolgoznak számos munkahelyen, együtt tanulnak az egyetemeken és természetes módon találkoznak a boltokban, buszokon és a kórházakban. Ezzel együtt, Ala Wahib története ma még kivételnek számít.

A harminckét éves Ala Wahib őrnagy az izraeli hadsereg legmagasabb rangú muzulmán arab tisztje. Nem drúz és nem beduin, hanem izraeli arab a Nazaret melletti Reine faluból. Nincs egyszerű helyzetben, a szülőhelyén sokan árulónak tartják, míg a katonaságban sokan nem értik, hogy mit is keres ott. Akcentus nélkül beszél héberül, akár azt is lehetne hinni, hogy Tel-Avivban lakik.

Szülőfalujának, a mintegy tizenhétezer lelket számláló Reine legtöbb lakosának Izraelhez való viszonya egyszerű: nem ismerik el Izraelt és ellenséges érzéssel vannak iránta. „Születésemtől fogva azt hallottam, hogy Izrael elrabolta tőlünk Palesztinát. Nem úgy láttam magamat, mint aki az országhoz tartozik. Semmibe vettem a zászlót, sőt még Izrael-ellenes tüntetéseken is részt vettem” – meséli Wahib.

A helyzet akkor változott meg, amikor tizennégy éves korától egy nazareti, keresztény bentlakásos szakiskolában tanult tovább. Az iskolában találkozott először a modern világgal. „A keresztény arab kultúra hasonlít az európaihoz, modernebb és nem fanatikus mint az iszlám. Egy teljesen új világot ismertem meg. Felfedeztem, hogy a zsidók nem is olyan gonoszak mint ahogy mondták. Nagyon tetszett, ahogy egymást védik és úgy éreztem ennek az országnak én is részese szeretnék lenni.” – idézi fel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]