Anyaság – izraeli színház Budapesten az 1950-es években eltűnt csecsemőkről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az „Anyaság” című kortárs izraeli előadás az eltűnt és a mai napig ismeretlen helyen tartózkodó gyerekek és az őket kereső édesanyák sorsát dolgozza fel. Közvetlen Izrael Állam megalakulása után, majd az 1950-es években csecsemők ezrei tűntek el a menekülttáborokban elhelyezett, újonnan bevándorolt családokból. Vendégjáték Budapesten április 24-én.

Az eltűnt gyermekek szüleinek kétharmada Jemenből vándorolt be Izraelbe. Az „Anyaság” című előadás szeretné felhívni a figyelmet az elrabolt gyermekek édesanyjainak hosszú éveken át elhallgatott sorsára, és összefüggéseket kíván feltárni az ő tragédiájuk és a mai nők, a mai anyák sorsa között.

Három színésznő – akik a való életben is édesanyák – a színpadon mutatja be a világra születés fájdalmas folyamatát, és azt, ahogy utána számukra nem marad semmi. Nincs baba. Nincs senki, akit még egyszer, utoljára átölelhetnének, nincs mellettük a síró élet, akivel együtt olyan jól esne sírni.

Három bátor nő – Selly Arkadash, Moria Beshari Liphshitz és Eden Uliel – a költészet, a hangok és a mozdulatok segítségével mutatják meg számunkra a megszomorítottak sorsát, tárják elénk érzéseiket, mutatják meg az obskurus ügy hátterét.

Az előadás részben Iris Eliya Cohen verse, részben pedig hiteles anyagok, nők, anyák és unokáik vallomásai alapján készült. Míg néhány tanúvallomásra az Izraeli Állami Levéltárban bukkantak rá, többnek személyes vonatkozásai vannak: az egyik színésznő például a saját nagymamájától és az édesapjától hallotta a színpadra vitt történetet.

A Társulatról:

A Hana Vazana-Grunwald által alapított és tíz éve működő Frechot Ensemble kizárólag nőkből álló együttes. Tagjai szenvedéllyel űzik a mesterségüket, és előadásaikban megpróbálnak tükröt tartani a társadalom elé, megvizsgálni a hatalom dinamikáját, relevánssá tenni a látszólag jelentéktelent is. Munkájuk középpontjában egy olyan színházi nyelv keresése áll, amely adekvátan képes kifejezni a különféle identitások lényegét: “Mizrahi identitás” (közel-keleti zsidók), a nemi identitás, feminizmus, társadalmi helyzet, etnikai hovatartozás. Előadásaik elsősorban a hétköznapi emberek világára fókuszálnak.

Rendező: Hana Vazana-Grunwald

Az előadás, mely a Maladype Színház szervezésében a Bethlen Téri Színházban kerül színpadra  április 24-én, Iris Eliya Cohen versei alapján készült.

[popup][/popup]