Antiszemitizmusa miatt lemondhatják Roger Waters frankfurti koncertjét

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hírek - lapszemle

Izrael– és zsidógyűlölő megjegyzései, valamint Putyin–párti megnyilatkozásai miatt több német nagyvárosban is vita folyik Waters koncertjeinek lefújásáról.

A Pink Floyd volt zenészének aktuális németországi turnéja előtt tudósít a tev.hu – több nagyvárosban élénk vita folyik arról, megtartsák–e a koncerteket. Roger Waters ugyanis ez elmúlt hónapokban fokozta eddig is éles hangú Izrael–gyűlölő, sőt nem egyszer antiszemita nyilatkozatait, és külön botrányt kavart Ukrajnával szembeni, Putyin–párti nyílt kiállása.

Elsőként, úgy tűnik, Frankfurt am Main fogja jelezni, hogy nem kér Watersből: előbb a zsidó közösség, majd egy széles körű civil összefogás, végül Frankfurt városa és Hessen tartomány is a május 28-i koncert ellen foglalt állást.

A lépés érdekessége, hogy a tiltakozás nem csupán Waters hírhedt Izrael–ellenes kiszólásainak, a BDS bojkottmozgalmat támogató aktivizmusának szól (mint írják, a művész koncertjein „központi szerepet játszanak az antiszemita narratívák”), de a helyszínnek is: a civilek tudni akarják, hogyan történhet meg az, hogy Waters a Festhalléban lép fel.

A Festhalle, amely egyébként évtizedek óta számos rock-koncert színhelye, az 1938–as novemberi pogromok idején elkövetett erőszakos zsidóellenes incidensek történelmi színhelye, több mint 3000 zsidót deportáltak innen egy közeli pályaudvaron keresztül a dachaui és buchenwaldi koncentrációs táborokba.

A „This Is Not A Drill” című tavaszi turné a frankfurti szervezetek szerint „kifejezetten Waters politikai programját hivatott megjeleníteni”, azt a szervezők állítólag a zenész Izrael-gyűlöletével és a zsidó állam elleni bojkottjával való azonosulást célzó rendezvénynek szánják.

Roger Waters április 23–án Budapesten is koncertet ad az MVM Dome–ban.

Teljes cikk

[popup][/popup]