Antiszemitizmusa miatt kitehetik Ilhan Omart a kongresszus külügyi bizottságából

Írta: tev.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Miután a félidős választásokon a republikánusok visszaszerezték a többségüket a képviselőházban, a jövendő házelnök, Kevin McCarthy megerősítette korábbi ígéretét: antiszemita megnyilvánulásai miatt nem engedik meg Ilhan Omarnak, Minnesota demokrata képviselőjének, hogy a kongresszus külügyi bizottságának tagja maradhasson.

“Látjuk az antiszemitizmus növekedését, nemcsak az egyetemeinken, hanem a kongresszus termeiben is”

– mondta McCarthy a Fox Newsnak, utalva az Izrael- és zsidóellenes kitételeiről ismert, a demokrata párt szélsőbaloldali, palesztinpárti csoportjához, a “squad”-hoz tartozó képviselőnőre.

Omar az Izrael-párti demokraták haragját is nemegyszer magára vonta gyűlöletkeltő kommentjeivel. Tavaly azzal okozott botrányt, hogy egy kommentjében “apartheid államnak” nevezte a zsidó államot, és egy szintre hozta Izraelt a Hamásszal és a tálibokkal. Korábban egy tweetjében Izrael bokottját a náci Németország bojkottjához hasonlította.

“Megválasztásom pillanatától kezdve a Republikánus Párt küldetésének tekinti, hogy a félelmet, az idegengyűlöletet, az iszlamofóbiát és a rasszizmust felhasználva a képviselőházban és több millió dolláros kampányhirdetésekben célba vegyen engem” – reagált az antiszemita vádat mindig tagadó Omar a republikánus politikus nyilatkozatára.

“Omar eltávolítása a külügyi Bizottságból nem elegendő. Annak érdekében, hogy teljesen egyértelművé tegyük, hogy az antiszemitizmust nem tűrjük a Kongresszusban, Omart minden bizottságból el kell távolítani, antiszemita képviselőtársával, Rashida Tlaib-bal együtt” – írja a Jewish News Syndicate oldalán Farley Weiss, az antiszemitizmussal és Izrael biztonságával foglalkozó Izrael Örökség Alapítvány (IHF) elnöke.

Weiss, aki két éve személyesen is beszélt az ügyről McCarthy–val, cikkében  ironikusnak nevezi, hogy a hírhedt jobboldali antiszemita, David Duke és a fekete antiszemita Louis Farrakhan is dicsérték Omar zsidóellenességét.

Teljes cikk

[popup][/popup]