Antiszemitizmus több forrásból

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Soha nem tapasztalt számú antiszemita incidens történt tavaly Nagy-Britanniában a csütörtökön ismertetett éves összesítés szerint.

A zsidó közösség tagjai tüntetnek a brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn és a pártban tapasztalható antiszemitizmus ellen a brit parlamentnél, Londonban 2018.március 26-án. (Fotó: AFP / Tolga Akmen)

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) 44 oldalas tanulmányában közölte, hogy 2018-ban 1652 antiszemita indíttatású verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást. Ez 16 százalékos emelkedés az előző évben jelentett 1420 ilyen incidenshez képest, amely szintén rekord volt.

A CST kiemeli, hogy a 2016-ban feljegyzett 1375 antiszemita incidens is rekord volt, vagyis 2018 lett a harmadik év egymás után, amelyben rekordszámú zsidóellenes támadás jutott a szervezet tudomására.

Ugyancsak első ízben fordult elő tavaly, hogy az év minden hónapjában száznál több antiszemita indíttatású cselekményt jelentettek a CST-nek.

A Community Security Trust összesítése szerint az utóbbi három évben mindössze öt olyan hónap volt, amelyben nem érte el a százat a dokumentált antiszemita támadások száma.

Az ilyen jellegű incidensek számának meredek növekedését mutatja, hogy a 2016-ot megelőző tíz évben összesen hat olyan hónap volt, amelyben száznál több antiszemita támadásról számoltak be a szervezetnek – áll a tanulmányban.

A tavalyi eseteknek több mint a háromnegyede Londonban és Manchesterben történt. E két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

“Gyanúba keveredett” brit neonácik, Adam Thomas és Claudia Patatas, akik gyermeküket Hitler után nevezték el (Fotó: West Midlands Police via BBC))

A 2018-ban feljegyzett incidensek közül 483 közvetlenül zsidó embereket ért. A támadások 221 esetben zsidó közösségi intézmények, rendezvények, 96 esetben zsinagógák, 130 esetben zsidó családok otthonai, ingóságai ellen irányultak.

Londonban 950 antiszemita incidens történt tavaly, 21 százalékkal több, mint 2017-ben. A tavalyi londoni eseteknek több mint a harmadát a brit főváros északi negyedeiből jelentették, amelyekben különösen népes zsidó közösségek élnek.

Sajid Javid brit belügyminiszter a CST csütörtöki ismertetéséhez fűzött kommentárjában közölte: az antiszemitizmus minden megnyilvánulása mélységesen megvetendő, és nincs helye a brit társadalomban. 

Javid hozzátette: a brit kormány a gyűlölet vezérelte bűncselekmények ellen kidolgozott cselekvési terv keretében szorosan együttműködik a zsidó közösséggel, és a közeljövőben az ő elnökletével konferenciát tartanak a jelenség elleni fellépés további módozatairól.

Az adatok romlására az antiszemitizmus növekedésével kapcsolatban európai és amerikai zsidó vezetők több ízben rámutattak és összekapcsolták azokat a szélsőjobboldali populizmus térnyerésével. A decemberben közzétett EU felmérés szerint Európa zsidó lakosságának 90%-a szerint növekedett az antiszemitizmus ott, ahol élnek.

Shomrim (Stamford Hill) on Twitter

Shomrim alerted @metpoliceuk to a female running after kids with a knife shouting “I want to kill all you Jews” suspected arrested by @MPSHaringey on Gladesmore Road #N15

A fenti Twitter üzenet egy brit zsidó önvédelmi egylettől származik. Merényletkísérletről ad hírt, amelyben a támadót időben lefegyverezték. Egy asszony rohant gyerekek után késsel a kezében azt kiabálva: “Meg akarok ölni minden zsidót!”.

Az incidenseket és az adatok romlását az elemzés egyes részei összefüggésbe hozzák külföldi eseményekkel, mint például a gázai határnál hetente rendezett palesztin demonstrációkkal, melyek a Hamasz veszteségeivel kapcsolatban az izraelieket vádolják.

A brit zsidóknak a szélsőjobboldali, a szélsőbaloldali és az iszlámista típusú antiszemitizmussal is számolniuk kell.

(Forrás: Times Of Israel, MTI)

 

[popup][/popup]