Antiszemita névadó lehet, kommunista nem

Írta: Tanács István / nol.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának átnevezése kapcsán hívták fel a figyelmet arra a jogi helyzetre, hogy az MTA elnöke jogosult egy személyben dönteni, akár felül is bírálni azt a névsort, amelyet az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézet (BTK) meghatározott, mint a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető, ezért tilalmas elnevezést. Az MTA elnökének 39/2012. számú határozata és annak melléklete ma is érvényben van.

A Ságvári Endre gimnázium főbejárata Szegeden forrás Google Streetview

A Ságvári Endre gimnázium főbejárata Szegeden (forrás: Google Streetview)

 

A Népszava 2013. május 3-i információja szerint Pálinkás József a maga elnöki idejében három esetben élt is ezzel a lehetőséggel. Személyes döntésével a „nem javasolt” kategóriába tette Lukács Györgyöt és Károlyi Mihályt, akiket a BTK által felállított háromtagú bizottság elfogadott. A bizottság elutasítása ellenére támogatta viszont, hogy közterület viselhesse Prohászka Ottokár nevét.

Az MTA elnökének 39/2012 számú határozata és annak melléklete ma is érvényben van. A melléklet 4. paragrafus 3. bekezdése szerint „Amennyiben az MTA Titkárság Jogi és Igazgatási főosztálya az MTA BTK véleményével nem ért egyet, az állásfoglalás tartalma vonatkozásában az Akadémia elnöke dönt. Az Akadémia elnöke előbbiek szerinti döntése meghozatala során akadémiai szakértő testület véleményét is kikérheti, vagy e célból szakértő testületet hozhat létre.” A 4. bekezdés pedig így szól: A (3) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni akkor is, ha az Akadémia elnöke – az MTA Titkárság Jogi és Igazgatási Főosztálya véleményétől függetlenül – az MTA BTK véleményével nem ért egyet.”

Informátoraink szerint az MTA elnökének, aki ma Lovász László, és nem Pálinkás József, jogában áll egy személyben megváltoztatni a BTK névbizottságának döntését. Lovász Lászlónak joga van úgy dönteni, hogy a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium megőrizhesse a nevét – érveltek informátoraink.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]