Antiszemita incidensek az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztánban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Pogrom-közeli helyzet alakult ki az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztán székvárosában, Mahacskalában. A helyi muszlimok szó szerint vadásznak a zsidókra és izraeli állampolgárokra. 

A Mahacskalai reptéren az izraeli gép utasait nem engedték kiszállni (Fotó: Visegrad24)

Sajtóhírek szerint – írja a hetek.hu – a Hamasz-párti tüntető tömeg ellepte a város nemzetközi repülőterét, ahol a vasárnap esti Tel-Aviv-Mahacskala járat zsidó utasait próbálták meg “levadászni”. A több száz helyi muszlim az “izraeli menekülteket” kereste, róluk több videó is felkerült a közösségi oldalakra.

A Meduza tájékoztatása szerint még a repülőtér környékén is pogromhoz közeli állapotok uralkodnak, a felbőszült palesztin-párti tömeg megállítja az autókat, hogy a papírokat ellenőrizve kiderítsék, van-e köztük izraeli állampolgár.

Yaroslav Trofimov on Twitter: “In the absence of actual Jews, a Russian-speaking Uzbek gets pogromed in the Makhachkala airport. pic.twitter.com/31i71mKcB8 / Twitter”

In the absence of actual Jews, a Russian-speaking Uzbek gets pogromed in the Makhachkala airport. pic.twitter.com/31i71mKcB8

A 168óra arról ír, hogy antiszemita incidensek törtek ki az észak-kaukázusi régióban. Több helyen a zsidók elűzését követelik és épületeket gyújtanak fel.

Szombat este a dagesztáni Haszavjurtban egy – a Kommerszant című lap szerint többszáz fős – csoport azt követelte, hogy lakoltassák ki a Flamingo Hotelből az állítólag ott élő izraelieket. A hotelben nem voltak izraeliek.

Szergej Melikov, a köztársaság vezetője vasárnapi Telegram-bejegyzése szerint az incidenst rémhírterjesztés és provokáció váltotta ki, amire „néhány forrófejű” reagált. Az RBK gazdasági lap szerint a szálloda ostromára szóló felhívások eredetileg az Utro Dagesztana Telegram-csatornán jelentek meg, amelyet a REN TV és az Izvesztyija forrásai az ukrán biztonsági szolgálatokkal hoztak összefüggésbe.

Melikov szerint a történtek szemléletes például szolgálnak arra, hogy a közel-keleti eseményekkel összefüggésben is megpróbálják „megingatni a helyzetet” Oroszországban és óva intett a felekezetek és etnikumok közötti viszálytól. „Az észak-kaukázusi muszlimok, ahogy azt vallásunk előírja számunkra, nem állhatnak a más népekkel és vallásokkal szembeni gyűlölet és türelmetlenség oldalára, és nem engedhetnek az erőszakra való hamis felhívásoknak” – áll a nyilatkozatban.

*

Izrael az esti órákban a Dagesztánban történtekre tekintettel sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol”.

„Izrael elvárja az orosz biztonsági erőktől, hogy megvédjék az izraeli állampolgárokat és zsidókat, és határozottan lépjenek fel a zavargókkal és a zsidók és izraeliek elleni féktelen uszítással szemben” – húzta alá az izraeli diplomáciai tárca. (MTI)

[popup][/popup]