Antirasszista rasszizmus

Írta: www.metazin.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az európai értelmiség fenntartja magának a jogot, hogy saját örökségétől elhatárolódjék, de az arab értelmiségiektől már megtagadja jogot, hogy bírálják az iszlám hagyományt, és azt szorgalmazzák, hogy a muszlim világ közeledjék a modern értékekhez.

racist scumTi csak maradjatok a kényszerházasságnál és a hitehagyók kivégzésénél!” – karikírozza a Le Monde-ban Pascal Bruckner francia filozófus azoknak az értelmiségieknek az álláspontját, akik elmarasztalták a muszlim bevándorlók által elkövetett szexuális bűncselekmények vallási hátterét firtató algériai írót.

Brucknert, az iszlám és a multikulturalizmus régi kritikusát ezúttal Kamel Daoud algériai írónak a Metazinból már ismert esete háborította fel. Baloldali értelmiségiek tizenkilenc fős csoportja ugyanis iszlamofóbia, sőt, régi gyarmatosító attitűdök terjesztésével vádolta meg Daoudot, amiért az oráni író a szilveszter éjjelén Köln városában elkövetett tömeges nemi erőszakcselekmények nyomán azt írta, hogy az iszlám világát patologikus viszony fűzi a nemiséghez, és nem véletlen, hogy az iszlamista terroristák egy „bordélyház-szerű mennyország ígéretével” toborozzák soraikba a fiatalokat.

Ez Brucknert arra emlékezteti, hogy a baloldali értelmiség Nyugaton hasonló szellemi terrort gyakorolt azok ellen, akik a sztálini Szovjetunió hatóságainak rémtetteit kifogásolták. Akkor az imperializmus szekértolójává nem volt szabad válni, most pedig az idegengyűlölet és a szélsőjobboldali populizmus a madárijesztő, amire mutogatnak. Az elhallgattatásnak két módja van, a fizikai és a szellemi terror, s a kettő Daoud esetében találkozik. Egy algériai imám ugyanis halálos fatvát mondott ki rá az iszlám hagyományát bíráló megjegyzései miatt, és most a francia értelmiségiek még alá is támasztották azt az ítéletet azzal, hogy Daoud, úgymond, az iszlámgyűlölet bűnében vétkes. Ők maguk egyébként semmit sem mondtak a kölni eseményekről, már azon kívül, hogy semmiképp nem szabad összefüggésbe hozni a történteket az elkövetők észak-afrikai származásával, mert az maga lenne az iszlamofóbia. Bruckner szerint ezzel azt mondják ki, hogy az iszlám bírálata nemcsak hogy megengedhetetlen, hanem egyenesen nagyobb bűn, mint a nemi erőszak.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]