Antirasszista pogrom

Írta: origo.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

„Alain Finkielkraut és egy falka sakál” címmel jelentetett meg írást Pascal Bruckner világhírű francia filozófus és író a Le Figaróban.

Pascal Bruckner

Az írás apropóját az adta, hogy Alain Finkielkrautot néhány nappal ezelőtt megtámadta néhány baloldali egyetemi aktivista, és meg akarta akadályozni abban, hogy előadást tarthasson Franciaország egyik legnagyobb presztízsű egyetemén, a Politikai Tanulmányok Intézetében (közkedvelt francia rövidítéssel „Science Po”). Pusztán azért, mert a konzervatív filozófus mást gondol, mint ők.

Antirasszista pogrom Alain Finkielkraut ellen

Az Alain Finkielkraut elleni április 23-i támadást Bruckner találóan antirasszista pogromnak titulálja. A világhírű francia filozófust a Politikai Tudományok Intézetében működő szuverenista diákszövetség kérte fel egy előadás megtartására „Az európai értelem kritikája” elnevezésű vitasorozat keretében. Ezt akarta egy magát antifasisztának nevező szélsőbaloldali anarchista szabadcsapat megakadályozni. Az előadást végül is a híres filozófus megtartotta, magas rendőrségi készültség mellett.

Megérkezésekor a baloldali militánsok durván inzultálták, szokás szerint lefasisztázták a zsidó származású filozófust, mire Finkielkraut egyszerűen annyit mondott: „ti vagytok a fasiszták, ti vagytok a 30-as évek, ti égetitek a boszorkányokat”.

Bruckner arra hívja fel a figyelmet, hogy most már egy általános jelenséggel állunk szemben. Az a durva intolerancia, amellyel Alain Finkielkraut előadását meg akarták hiúsítani a baloldali aktivisták, nem egy egyedi eset. Nemrégiben a Sorbonne-on Aiszkhülosz Oltalomkeresők című darabjának színházi előadását akarták megakadályozni, azt állítva, hogy rasszista rendezésről van szó. A dráma története szerint az oltalomkeresők az egyiptomiak, akiknek „bőre a napsugártól elfeketedett”. Ezért hiteles rendezői döntés volt, hogy a színészeket ennek megfelelően maszkírozták, de ez elegendő volt a baloldali akciócsapatoknak, hogy az előadásra támadjanak.

Értékeink teljes kifordítását és elferdítését éljük meg – írja Bruckner. A fasizmus most már az antifasizmus köntösébe bújik, az új típusú barna pestis a korábbi barna pestis elleni védekezés szerepében tetszeleg, ami saját magának mond ellent.A „black-blocks” (a feketeinges baloldali rombolók), az antikapitalisták és a rendszerellenesek nem éppen úgy öltözködnek, mint Mussolini fasisztái, fekete inget öltve?– kérdezi Bruckner. A világhírű filozófusnak saját élményei is lehetnek erről: egy bretagne-i iszlámmal foglalkozó rendezvényen feketeinges, anarchista zászlókkal gyülekező baloldali csoportok támadták meg.

Az antirasszizmus az új rasszizmus, és az antifasiszta az új antiszemita

Bruckner igazat ad Pierre-André Taguieffnek, a neves francia, zsidóságot kutató szociológus-politológusnak, aki a 2001-es durbani ENSZ által szervezett rasszizmus elleni világkonferencián azt mondta, hogy a mostani antirasszizmus az új rasszizmus, és támadhatatlan, mert hirdetői szerint az egyedüli igazság birtokában van.

Teljes cikk

 

[popup][/popup]