Ámos Imre-tárlatért lesz érdemes a Modern Magyar Képtárba menni

Írta: pecsistop.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Március 12-én 17 órakor nyílik meg az a tárlat a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában, amely Ámos Imre festőművész életműve előtt tiszteleg. A kiállítást Dr. Stark András, pszichiáter nyitja meg. 

ámosÁlmos Imre Ungár Imre néven született, felesége visszaemlékezése szerint “álmos természetűnek” tartotta magát, ezért szignálta korai képeit Ungár Álmos Imreként. Ebből született meg idővel a bibliai Ámos prófétára utaló művésznév. 1934-ben nevét hivatalosan is Ámosra változtatta, 1935-ben vette feleségül Anna Margit festőnőt.

A Műegyetemen, majd 1929 és 1935 között a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Rudnay Gyula volt a tanára. 1931-től kezdve szerepelt kiállításokon, gyakran feleségével együtt. 1934-től a Munkácsy Céh, majd 1936-ban a Képzőművészek Új Társasága (KÚT) választotta tagjává. Ettől fogva minden nyáron Szentendrén alkotott. 1938-ban a Nemzeti Szalon tagja lett. 1938 és 1941 között a nyarakat feleségével együtt Szentendrén töltötték, ahol Korniss Dezső és Vajda Lajos is a baráti körükhöz tartozott.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]