Ámos Imre és kortárs magyar művészek összművészeti kiállítása Varsóban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hol van a te testvéred? – Ámos Imre és kortárs magyar művészek összművészeti kiállítása nyílik Varsóban.

Ámos Imre meghivo2
Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Varsói Magyar Kulturális Intézet és a varsói Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézet együttműködésében a holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából a történelem tragikus időszakára, a magyar Soá-ra reflektálva Ámos Imre festőművész huszonöt alkotásából – többek között a Szolnoki vázlatkönyvből – és közel negyven kortárs művész reflexióiból 2014. június 23-án nyílik kiállítás a lengyelországi Zsidó Történeti Múzeumban.
A többek között Nádler István, Konok Tamás, Haraszty István, Vojnich Erzsébet Deim Pál és Aknay János alkotásai mellett megtekinthető leszGothár Péter Akasztottak című filmje, valamint hallható lesz a Szent Efrém Férfikar, Fassang László és Vukán György zenéje is. Kortárs írók is részt vesznek a kiállításon, így olvasható lesz többek között Lator László, Kertész Imre, Takács Zsuzsa és Závada Pál kézzel írott emlékezése is. A korábban már Szentendrén, Budapesten, Pécsett, Dunaszerdahelyen és Berlinben is bemutatott kiállítás fővédnöke Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, védnökei Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát.
A kiállításmegnyitó is méltó emlékezés lesz, hiszen Paweł Śpiewak, a Varsói Egyetem szociológiaprofesszora, az Emanuel Ringelbaum Zsidó Történeti Intézet igazgatója és dr. Gyurcsík Iván nagykövet köszöntőjét követően beszédet mond Galambos Ádám evangélikus teológus, a kiállítás kurátora, valamint az alkotások alapján zenei emlékezést tart a kiállításon is szereplő művész, Dés László.
A kiállítás kiáltványa:
  1. Az élet tisztelete alapvető, mindenkit megillető és mindenkit a másik tiszteletben tartására kötelező érték.
  2. Az európai etika a XX. században sérült; helyreállítása megtörténhet a zsidó-keresztény kultúrára alapozva.
  3. Az emberi kreáció magában hordja az egymásért, az emberért és a természetért való felelősségvállalást. A visszaélésektől elzárkózik, az igazságnak ad helyet.
  4. Az emberi kultúra felelőssége, hogy elutasítson mindenféle bántalmazást; az erőszakot elítéli, és békességre törekszik.
  5. Az individuum nem önmagában áll; szem előtt tartja a közösséget és annak értékeit, és ezek tudatában, a jót keresve dönt.
  6. A faji, nemi, származási vagy bármilyen egyéb megkülönböztetéssel szemben az egyenlőség, az egyetemes emberi értékek mellett áll ki.
  7. Az egyéni, társadalmi, politikai érdekeken felül áll egy egyetemes norma, amely ezeket meghatározza. Ez a másik ember elfogadásán, az élet tiszteletén alapul.

Címkék:Holokauszt emlékév

[popup][/popup]