Ámos Imre és a XX. század: összművészeti kiállítás nyílik

Írta: mti/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dunaszerdahely, Pécs és Berlin után a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában látható vasárnaptól az Ámos Imre és a XX. század című összművészeti kiállítás a Zsidó Nyári Fesztivál keretében.

Az irodalmat, a képzőművészetet és a zenét felvonultató tárlaton be kívánjuk mutatni a holokauszt áldozatává lett Ámos Imre (1907-1944) festőművészi kvalitásait, és azt, hogy a történelmi múlt milyen reflektálásra késztette a kortárs alkotókat. Az evangélikus egyház kezdeményezte a tárlatot, amely egyfajta bocsánatkérés a múltbeli mulasztásokért, egyúttal protestálás mindenfajta szélsőséges eszme és nézet ellen – mondta Galambos Ádám, a kiállítás kurátora az MTI-nek.

amos_imre_hajnalvaras

Ámos Imre: Hajnalvárás

    Az Irodalom címszó alatt tizenegy író, költő kéziratai, levele, esszéje kerül a falra. Darvasi László, Juhász Ferenc, Krasznahorkai László, Lator László és Petőcz András verset írt, Kertész Imrétől, Parti Nagy Lajostól és Ferdinandy Györgytől szöveg, Takács Zsuzsától esszé, Podmaniczky Szilárdtól levél olvasható. Závada Pál egy korabeli munkaszolgálatos levelezőlapjára írt mai szöveget.

    A korábbi képzőművészeti anyaghoz képest újdonság, hogy mintegy tíz nyírfakéreg rajz is látható lesz a tárlaton. Ámos Imre 1942-ben, ukrajnai munkaszolgálata alatt papír híján nyírfakéregre rajzolt – mondta a kurátor.

Ebben a részben 24 magyar művész több mint 50 alkotása látható. Köztük van a kiállítás címadója, Ámos Imre, Aknay János, Márkus Anna (Anna Mark, aki 1956 óta Párizsban él), Fehér László, Konok Tamás, Szűts Miklós és Vojnich Erzsébet festő-, Bohus Zoltán üveg-, Haraszty István (Édeske) és Pauer Gyula szobrászművész. Galambos Ádám elárulta, hogy szeptember 20-tól lesz teljes a képzőművészeti anyag, mert a berlini Collegium Hungaricumban még látható az Ámos Imre összművészeti tárlat.

Az irodalmat és a képzőművészetet három zenész és a Szent Efrém Férfikar muzsikája köti össze. A zenék lemezről fognak szólni a kiállításon: a felvételen Dés László klarinéton és szaxofonon improvizál, Fassang László három orgonaművet játszik, a nemrég elhunyt Vukán György zongorázik, a Szent Efrém Férfikar zsoltárparafrázist ad elő harangjáték mellett.

A tárlat anyagából az október 31-i zárásra háromnyelvű – magyar, angol és német – katalógus jelenik meg a Corvina és az Evangélikus Egyház Luther kiadója gondozásában. A kiadványban írás olvasható Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbitól, aki fővédnökként a kiállítást vasárnap megnyitja, Fabiny Tamás evangélikus püspöktől és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttól. Mindketten védnökei a tárlatnak – tette hozzá Galambos Ádám.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a fesztivál közösen szervezte a tárlatot abban a zsinagógában, amelyet Otto Wagner építész, a bécsi szecesszió vezető személyisége tervezett.

A kiállítást vasárnap este Schweitzer József mellett Konrád György író nyitja meg, köszöntőt mond Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, és Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete.

[popup][/popup]