Amiben Lukasenko egyetért a nyugattal

Írta: (MTI/dpa/TASZSZ - Rovat: Hírek - lapszemle

A német, osztrák és fehérorosz államfő holokausztemlékhelyet avatott fel Minszkben.

Frank Walter Steinmeier német, Alexandr Lukasenko belarusz és Van dr Bellen osztrák elnök az ünnepségen

Emlékhelyet avatott fel pénteken Minszk közelében a második világháború alatt a náci németek által meggyilkolt több tízezer zsidó és ellenálló emlékére Frank-Walter Steinmeier német, Alexander Van der Bellen osztrák és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Az emlékhely néhány kilométerre található a fehérorosz fővárostól. Az egykori Mali Traszcjanyec megsemmisítő tábor területén, a legfrissebb kutatások szerint 1942 és 1944 között mintegy 60 ezer embert gyilkoltak meg, köztük a minszki gettóból, illetve Németországból és Ausztriából származó zsidókat. Mali Traszcjanyecben működött a legnagyobb megsemmisítő tábor a Szovjetunió németek által megszállt területén.

Az egykori haláltábor helyszínén

“Abban áll felelősségünk, hogy elevenen tartsuk a tudást arról, mi történt itt. Biztosíthatom önöket, ezt a felelősségünket azokkal szemben is megvédjük, akik azt állítják, hogy ezeket az eseményeket már túlhaladta az idő” – mondta a német államfő, hangsúlyozva, hogy a náci Németország által elkövetett bűncselekmények emléke nem halványulhat el.

“Sosem szabad elfelejtenünk, hogy Németország háborújának célja ennek az országnak és a benne élőknek az elpusztítása volt. Ma szövetségi elnökként, németként és emberként állok önök előtt, hálásan a megbékélés jeleiért, s szégyennel és szomorúsággal eltöltve azért a szenvedésért, amelyet németek hoztak országukra” – tette hozzá Steinmeier.

Lukasenka aggodalmát fejezte ki a növekvő idegenellenesség miatt a ceremónián. “A nemzetközi közösség újból az intolerancia démonjaival kénytelen szembesülni, amelyek gyűlöletet szítanak és erőszakot váltanak ki” – mondta a fehérorosz államfő, nemzetközi párbeszédet sürgetve a folyamat ellensúlyozására.

Az emlékmű

Lukasenka a Van der Bellennel folytatott kétoldalú megbeszéléseit követően bejelentette: a közeljövőben Bécsbe készül, hogy osztrák vezetőkkel tárgyaljon.

Steinmeier az első német elnök, aki látogatást tesz a tekintélyelvű módon kormányzott Fehéroroszországban. Kijelentette: “Elérkezett az ideje annak, hogy ez az ország tudatunkban kilépjen a Szovjetunió árnyékából”. Mint mondta, azt szeretné, hogy “Fehéroroszországot saját történelemmel, múlttal és jövővel rendelkező államnak lássák”.

Steinmeier látogatása során várhatóan a kelet-ukrajnai konfliktusról és a fehéroroszországi belpolitikai helyzetről is tárgyalni fog Lukasenkával.

 

[popup][/popup]