Amerikaiak hiányos tudása a Holokausztról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy nemrégiben lefolytatott kutatás során súlyos hiányokra derült fény a felnőtt amerikaiaknak a Holokauszttal kapcsolatos ismereteit illetően. Kiderült, hogy a fiatalok 22%-a nem hallott a Soáról vagy az arról alkotott elképzeléseik bizonytalanok.

Greg Schneider

A  Claims Conference közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 31%-a és a felnőtt korhatárt az ezredfordulón elértek 41%-a úgy tudja, hogy a vészkorszakban kétmilliónál kevesebb zsidó pusztult el.

Az amerikaiak 45%-a nem tudott megnevezni egyetlen koncentrációs tábort sem, és a 18-34 évesek között ez az arány még magasabb. A legtöbb amerikai (80%) nem járt még Holokauszt múzeumban.

Az USA felnőtt lakossága 84%-ának volt tudomása arról, hogy a soá Németországgal kapcsolatos, de csupán 37% jelölte meg Lengyelországot a Soá helyszíneként. A fiatal korosztály 66%-ának fogalma sem volt Auschwitzról.

Az eredmények dacára a Claims Conference kutatása megállapította, hogy szinte minden amerikai (93%) fontosnak tartja a Holokausztról szóló ismeretek további terjesztését, és azt, hogy az oktatás minőségét emeljék a tananyagokban.

Greg Schneider, a Claims Conference alelnöke nyilatkozta: „Aggasztó hiányosságok vannak a Holokausztról szóló ismeretek terén már most, amikor a túlélők még köztünk vannak; képzeljük el, milyen lesz a helyzet, amikor már mindegyikük eltávozott az élők sorából. Ismertetnünk kell a Soá borzalmait, a szenvedéseket elmondani a felnövő nemzedéknek, tudatosítani bennük.”

 

[popup][/popup]