Amerikai nagykövet: Magyarországon talán inkább konzervatívabb a sajtó, mint liberális

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

David B. Cornsteint, az USA budapesti nagykövetét a magyar médiában megjelenő tartalmak egyoldalúsága zavarja.

David B. Cornstein (Fotó: Káldori Dániel)

„Ma elég a főcímeket elolvasnom, és már tudom, hogy kinek az újságjáról van szó. Minden annyira polarizált lett, hogy az ember vagy az egyik oldalra kerül vagy a másikra. Szerintem ez rettenetes. Amerikában a sajtó összességében valóban inkább liberális, mint konzervatív. Magyarországon talán inkább konzervatívabb, mint liberális.” – mondta az amerikai nagykövet a Hetek számára adott hatoldalas interjúban, mely a lap friss számában olvasható.

A magyar kormánnyal való együttműködésről David B. Cornstein kijelentette: a jó kapcsolatok jele az, hogy rendszeresen kérik a közbenjárását: „Időnként felhív egyik vagy másik miniszter itt Magyarországon, és elmondja, hogy valamilyen segítségre lenne szüksége egy adott ügyben Washingtonban, tudnék-e tenni valamit az érdekében? Ekkor felhívom Washingtonban a megfelelő személyt, és ha Magyarországnak és az Egyesült Államoknak egyaránt érdekében áll, akkor általában teljesítik a kérésemet.”

A nagykövet azt is elárulta, hogy a Trump-adminisztráció is igénybe veszi a magyar segítséget, ha az érdekeit akarja érvényesíteni az Európai Unióban, például személyi kérdésekben, „amikor engem hív fel valamelyik amerikai kormánytisztviselő vagy miniszter azzal, hogy jól jönne egy kis segítség mondjuk az Európai Unióban, amelyben természetesen nem vagyunk tagok. Ez és ez a bizottság új elnököt választ, szerintük lenne megfelelő jelölt erre a posztra, tudna-e Magyarország segíteni abban, hogy az illetőt válasszák meg? Ilyenkor ismét telefonálok, és ha az érdekeink találkoznak, akkor a dolog működik. De erről soha senki nem tud, pedig pont a jó kapcsolatok jele az, hogy az ilyen hívások megtörténnek.”

David B. Cornstein ugyanakkor hiányolta, hogy a magyar kormány több fontos területen nem tesz eleget a washingtoni igényeknek. A nagykövet ide sorolta az amerikai katonai eszközök vásárlásának elmaradását, Ukrajna NATO-tagságnak a „blokkolását” és az orosz energiafüggőség fennmaradását.

Elismerte ugyanakkor, hogy az Orbán-kormány sokat tesz azért, hogy Magyarországon érvényesüljenek azok a szabadságjogok, amelyek kiemelten fontosak az Egyesült Államok számára. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy zsidó üzletemberként milyen tapasztalatokat szerzett Magyarországon. „Sok befolyásos rabbival és a zsidó közösség más tagjaival is beszéltem, és elmondhatom, hogy mindenekelőtt biztonságban érzik magukat. Én magam is nagyobb biztonságban érzem magam Budapesten, mint New Yorkban. … nagyon zavar, hogy ahányszor csak hazamegyek Amerikába, minidig van valaki, aki azt mondja ’mennyire sajnállak, hogy ott kell élned Magyarországon, ahol olyan antiszemitizmus van’. Elmondom nekik, hogy Magyarországon nincs antiszemitizmus a kormányzat részéről. Nagyszerűen bánik a kormány az itt élő zsidó emberekkel.”

[popup][/popup]