Amerikai felhívás: az ENSZ BT ítélje el a Hamaszt

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Donald Trump amerikai elnök közel-keleti béketárgyalásokért felelős különmegbízottja szerdán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy ítélje a Hamászt mint terrorszervezetet az Izrael és a palesztinok ellen elkövetett cselekedetiért.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülése Észak-Korea miatt 2017. november 29. fotó: youtube screenshot/ujkelet online

A Tanács közel-keleti ügyekkel foglalkozó ülésén Jason Greenblatt emlékeztette a hallgatóságot, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász és az övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád továbbra is élő pajzsnak használja a civileket, köztük gyermekeket. Gáza népének szűkös erőforrásait terror arzenáljuk bővítésére fordítják, miközben megakadályozzák, hogy a segélyek eljussanak a néphez. Mindemellett izraeli közösségeket, kórházakat és iskolákat támadnak, hogy engedményeket csikarjanak ki Izraelből.

Jason Greenblatt és Donald Trump

„A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád a felelős Gáza népe szenvedéséért,” jelentette ki Greenblatt.

„Semmit sem lehet érdemben megoldani addig, amíg nem hagynak fel a terrorral, az erőszakos akcióikkal és nem adják fel Izrael elpusztítására tett esküjüket. Mikor fogja ezt a Biztonsági Tanács hangosan kimondani? Mikor fogjuk egyértelműen elutasítani ezt a terrorizmust?”

Beszédét megelőzően több mint 11 tüzet okoztak a Gázából átreptett Molotov-koktélt szállító lufik a dél-izraeli közösségekben, veszélyeztetve egy nem hivatalos tűzszünetet Izrael és a Hamász között. Izrael megtorlásul 15-ről 10 tengeri mérföldre csökkentette a gázai halászati zóna területét.

„Mindannyiunknak hangosan és egyértelműen ki kell jelentenünk, hogy ezeknek a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád által Izrael ellen elkövetett támadásoknak, legyen szó rakétákról, tűzveszélyes léggömbökről, vagy más módszerekről, véget kell vetni,” mondta Greenblatt, hozzátéve, hogy mindjét terrorszervezetre nyomást kell gyakorolni, hogy betartsa az Izraellel kötött tűzszünetet.

Az ülésen felszólalt az ENSZ közel-keleti békefolyamatokért felelős különleges megbízottja, Nickolay Mladenov is, aki közölte a Tanáccsal, hogy az ENSZ és Egyiptom a nyugalom megörzésén dolgozik a felekkel.

„Bár a szituáció stabilizálódott, továbbra is nagyon feszült maradt. Egy dolog világos, ezek a veszélyes erőszakhullámok majd enyhülések a jövőre nézve tarthatatlanok,” mondta Mladenov.

A legutóbbi harcokat az izraeli hadsereg és a gázai terrorszervezetek között egy fegyveres incidens robbantotta ki május 3-án a “Visszatérés Menete” határ menti erőszakos tüntetések közben. Egy izraeli tiszt közepesen súlyosan, míg egy katonanő enyhe sérüléseket szenvedett, miután egy gázai orvlövesz tüzet nyitott a csapatokra. A hadsereg a támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihádot tette felelőssé. Másnap 41 óra leforgása alatt több mint 690 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre Gázából, a hadsereg válaszul 350 Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben. A rakétatámadásokban 4 izraeli civil halt meg egyetlen nap alatt, a 2014-es erő szikla óta ez volt a legtöbb halálos áldozattal járó összecsapás.

„AZ ENSZ és Egyiptom intenzív erőfeszítéseit követően, május 6-án a kora reggeli órákban fegyvernyugvás lépett életbe, véget vetve az eszkalációnak.”

Mladenov mindkét felet arra sürgette, hogy tegye meg a feszültség oldásához szükséges lépéseket, stabilizálja a nyugalmat és tartsa magát az elmúlt hónapokban tető alá hozott megállapodásokhoz.

Teljes cikk

[popup][/popup]