Amerikai diplomácia: közel-keleti nagyüzem

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője  a jövő héten közel-keleti körútra indul – jelentette be pénteken a State Department (külügyminisztérium). John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott.  

Mike Pompeo

A kedden kezdődő, nyolcnapos körúton az amerikai külügyminiszter Jordániába, Egyiptomba, Bahreinbe, Abu Dzabiba, Katarba, Szaúd-Arábiába, Kuvaitba és Ománba látogat.  

A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Pompeo Irakba is elutazik, a külügyi közlemény azonban nem tett említést az iraki vizitről. 

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő újságíróknak elmondta: Pompeo Kairóban részletes beszédben vázolja majd fel a Trump-kormányzat közel-keleti politikáját. A beszéd egyik lényeges eleme az lesz, hogy “Washington nem vonul ki a Közel-Keletről”.

Pompeo ezt az üzenetet viszi a többi közel-keleti országba is. A látogatás egyik célkitűzése a Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásával kapcsolatos  amerikai álláspont és a szíriai kivonulás bejelentése miatt egyes országokkal esetleg megromlott kapcsolatok javítása, illetve ápolása. 

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott, hogy megvitassa a várható szíriai csapatkivonást. Izraelből Bolton Törökországba repül, ahol szintén az amerikai katonák szíriai kivonásáról egyeztet majd.

 

[popup][/popup]