Amerikai demokrata képviselők a Vaskupola ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Demokrata Párt berkein belüli belső vita vezetett kedden ahhoz, hogy az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer számára egymilliárd dollárt biztosító rendelkezést eltávolítsák egy kulcsfontosságú finanszírozási törvénytervezetből. Az eltávolításra több progresszív demokrata törvényhozó kulisszák mögötti nyomása után került sor.

Ilhan Omar és Rashida Tlaib

A fejlemény – tudósít az ujkelet.live – feltűnést keltő szalagcímekhez vezetett, mondván, a demokraták elutasítják az Egyesült Államok támogatását a Vaskupola számára, de a gyakorlatban Izrael még mindig nagy valószínűséggel megkapja az ígért egymilliárd dolláros sürgősségi segélyt, amelyet az év elején kért.

A döntés azután történt, hogy képviselők, köztük Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley és Pramila Jayapal azzal fenyegetőztek, hogy a finanszírozási törvény ellen szavaznak-nyilatkozták a Haaretz napilapnak az ügyben jártas források.

Ha ez megtörtént volna, tekintettel a képviselőház hajszálvékony demokrata többségére, szeptember 30-án a kormány leállásához vagy fizetésképtelenséghez vezetett volna.

Az egymilliárd dolláros segélyt, amely mellett a Biden-kormány nyilvánosan elkötelezte magát a májusi 11 napos gázai háború után.

A progresszív ellenkezés hátterében nem maga a finanszírozás állt, hanem inkább annak hozzáadása a költségvetési törvényjavaslathoz. Az Egyesült Államok évente 3,8 milliárd dollár katonai segélyt nyújt Izraelnek, ebből 500 millió dollárt a Vaskupolának.

A progresszív képviselők fő érve a kulisszák mögötti erőfeszítéseikben az volt, hogy szükség van egy átlátható jogalkotási folyamatra, amely felöleli az ilyen hatalmas katonai segélyeket.

Az eredmény politikai győzelem a progresszív törvényhozók számára, és a Fehér Háznak és a demokratikus vezetésnek most meg kell magyaráznia, miért döntött így, ahelyett, hogy az új segélyt eleve a 2022-es védelmi törvényhez csatolta volna.

Jáir Lapid külügyminiszter kedden este beszélt Steny Hoyerrel, a képviselőházi demokrata többség vezetőjével az ügy kapcsán.

Hoyer biztosította Lapidot, hogy a lépés „technikai jellegű késleltetés”, amely az amerikai adósságplafonról folytatott megbeszélésekhez kapcsolódik, és hogy a védelmi finanszírozást egy későbbi időpontban jóváhagyják, közölte a külügyminiszter egy közleményben.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]