Álrabbiként működött a keresztény misszionárius Jeruzsálemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy, az ultraortodox zsidó közösség által támogatott és segített amerikai család tagjairól kiderült, hogy nem is zsidók, sőt, az apa „fedett állásban” lévő keresztény misszionárius. A magát kohanita rabbinak beállító családfő tevékenységét a Beyneynu nevű civil szervezet leplezte le, amely az Izraelben működő misszionáriusokat ellenőrzi.

“Fedett állásban” álrabbiként működött a keresztény misszionárius Jeruzsálemben

Egy jeruzsálemi ultraortodox zsidó közösséget sokkolt a bejelentés, miszerint egyik prominens tagjuk nemhogy nem zsidó, de igazából keresztény misszionárius – írja a mazsihisz.hu a Times of Israel cikke nyomán.

Az izraeli Beyneynu civil szervezet azt állítja, hogy évek óta figyelték a „fedőállásban” tevékenykedő férfit, s azért álltak elő éppen most a leleplezéssel, mert az egyik lánya hittérítésbe kezdett az iskolában. Az izraeli média kiderítette a szóban forgó illetőről, hogy kohanita rabbinak adta ki magát, és körülmetéléseket is végzett „mohélként”.

A családról kiderült, hogy az amerikai New Jersey-ből jött keresztények, akik hamis zsidósági igazolással telepedtek le a Szentföldön. A férfi felesége (aki rákos megbetegedés következtében már elhunyt) azt állította magáról, hogy holokauszttúlélők lánya. Az álrabbiról kiderült az is: egy amerikai televízióban tíz éve még arról beszélt, hogy Jézus a Messiás.

A férfi tagadja az ellene felhozott vádakat, és kitart mellette, hogy ő zsidónak született. Habár elismerte, hogy az említett tévéfelvételen ő beszél, azzal védekezett: azóta már „megbánta” a dolgot.

Az érintett ultraortodox közösség tagjai most úgy érzik, hogy át lettek verve. Többen azt mondták: a család ugyanolyan zsidónak nézett ki, mint bárki más a közösségben, támogatták őket, segítettek nekik, de most azzal kellett szembesülniük, hogy – mint fogalmaztak – „becsaptak minket”.

[popup][/popup]