Államosítják a Fiumei úti temetőt

Írta: Szalai Anna/NOL - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Már temetni is nemzeti temetőbe kell. A kormány “nemzeti emlékezet-központtá” alakítaná a Fiumei úti temetőt, a Zsidó temetővel és a Kegyeleti Múzeummal együtt. Első lépésként kártalanítás nélkül állami tulajdonba vennék az ott lévő ingatlanokat.

005a-dpp_0007-herzka-gusztc3a1v_resize

A kormány tavaly tavasszal határozatot hozott a Fiumei úti temető, a Zsidó és hátsó temető, továbbá a Kegyeleti Múzeum összevonásával történő egységes Nemzeti Sírkert és Nemzeti Emlékhellyé alakításáról. Ennek érdekében az ott található ingatlanokat állami tulajdonba veszik. A vagyonkezeléssel pedig a Nemzeti Örökség Intézetet bízzák meg.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben beleegyezett, hogy ezeket ingyen átadja az államnak, de ahhoz ragaszkodott, hogy az átadáshoz kapcsolódó közterheket megtérítse az állam. Így az MNV Zrt. vállalja az áfa fizetését a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. helyett.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium most hajtaná be az ígéretet. A jövő heti közgyűlésen tárgyalandó előterjesztés szerint az állam az érintett ingatlanok térítésmentes átadását kéri a fővárosi önkormányzattól. Az intézkedés a BTI Zrt. székhelyét, a Zsidó temető 4 hektáros és a hátsó temető 6 hektáros területét és a múzeum gyűjteményét érinti. A két temető a megállapodás szerint nettó 871 millió forintos értéket képvisel.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]