Államelnök, főrabbi, polgármester a háromhónapos csecsemő temetésén 

Írta: izraeli hírlevél/Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

img71546

A szerda este palesztin terrorista gázolás áldozatává lett három hónapos Chájá Zisel Baron éjféli temetésén több százan vettek részt, köztük Reuven Rivlin államelnök, Slomo  Mose Ámár, Jeruzsálem szefárd főrabbija és Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere.

A villamosra várakozók közé hajtó húszéves Abed a-Rahman a-Saludi, Silwan község lakosa késő este belehalt sebesülésébe, miután egy rendőrtiszt, aki szemtanúja volt a gázolásos terrorakciónak, rálőtt a menekülő terroristára.

A mindössze húsz éves gyilkos már tizenéves korától részt vett zsidó járművek elleni kődobálásokban, mígnem 2013. májusban a bíróság gyújtóbombás támadás vétségével 16 hónapi börtönbüntetésre ítélte, ahonnan korábban, már decemberben szabadult egy vádalku révén.

Idén februárban ismét letartóztatták, ezúttal egy hónapra, autólopásért.

A fiatal autótolvaj-gyilkos családjában hagyománya van a terrornak: közeli rokona volt Muhi A-Din Sarif, a „Mérnök-2”-ként számon tartott Hamasz-terrorfőnök, aki „rangját” robbanóeszközök tervezéséért és kivitelezéséért kapta. A nagybácsi tevékenységének 1998-ban, Ramallah-ban vetett véget egy kommandóegység.

A Hamasz már szerdán este falragaszokon és a Twitter hálón tette közzé a hőssé avatott terrorista fényképét, dicsőítve tettét, ami, úgymond, „természetes reakció Izrael bűneire Jeruzsálemben, az El Aksza mecsetnél”.

Az alábbi két felvételt a biztonsági kamerák rögzítették a merényletről:

 

[popup][/popup]